14.09.2017 Beograd

Šabić: Tužilaštvo mora da dostavi KRIK-u izveštaj MUP-a o rušenju u Savamali

Šabić: Tužilaštvo mora da dostavi KRIK-u izveštaj MUP-a o rušenju u Savamali Foto: Medija centar
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu da novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) dostavi kopije izveštaja koje je Direkcija policije MUP-a dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u vezi sa slučajem rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici (Savamali).

Prvo osnovno javno tužilaštvo je rešenjem odbilo zahtev za pristup informacijama koje je podnela novinarka KRIK-a, potvrdivši da poseduje tražene izveštaje, ali da je u toku predistražni postupak, te da bi se ostvarivanjem prava na pristup informacijama moglo ugroziti vođenje pretkrivičnog postupka.

Poverenik je ocenio da je žalba KRIK-a osnovana i da je prvostepeni organ pogrešio kada je odbio podneti zahtev.

"To da će informacije biti eventualno korišćenje u daljem postupku, odnosno da će biti predmet ocene i osnov za preduzimanje radnji javnog tužioca nije samo po sebi smetnja da se te informacije učine dostupne javnosti. Da bi prvostepeni organ uskratio pristup traženim informacijama nije dovoljno da se radi o postupku koji je u toku niti je dovoljna pretpostavka organa da bi pristupom informacijama mogao doći do ometanja daljeg vođenja i okončavanja, po zakonu je prvostepeni organ obavezan da na nesumnjiv način dokaže da bi traženi pristup ozbiljno omeo dalje vođenje postupka", naveo je Šabić.

Šabić je ukazao da je do rušenja u Hercegovačkoj ulici došlo krajem aprila 2016. godine a da ;predistražni postupak još nije okončan, iako iz zakonskih odredbi proizlazi da je bar taj postupak već morao biti okončan.

"Prvo osnovno javno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz u prilog tome da bi pristup javnosti traženim informacijama ugrozio tok postupka, a istovremeno brojne činjenice potvrđuju i potenciraju opravdani interes javnosti. O tome svedoče i brojni medijski tekstovi, pa čak i javni protesti građana. Osim toga, državni organ Zaštitnik građana je postupajući po predstavkama građana utvrdio ozbiljne propuste u postupanju državnih organa, što dodatno pojačava interes javnosti", naveo je on.

Poverenik je dodao da je, imajući sve to u vidu, nesporno da u tom slučaju interes javnosti da zna daleko preteže u odnosu na interese na koje se Prvo osnovno javno tužilaštvo poziva formalno, bez stvarnih argumenata koji bi opravdali ograničavanje prava.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine osobe maskirane fantomkama bagerima su porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja "Beograd na vodi".

Građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side