07.07.2017 Beograd

Šabić: Neosnovana skupštinska odluka o kandidatima za Agenciju protiv korupcije

Šabić: Neosnovana skupštinska odluka o kandidatima za Agenciju protiv korupcije Foto: Medija centar
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je danas potpuno nerazumevanje prema odluci Odbora Skupštine Srbije za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu da povuče predlog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji su zajednički podneli poverenik i zaštitnik gradjana.

Odbor je juče odlučio da predsedniku Srbije, kao i zaštitniku gradjana i povereniku vrati predloge za kandidate jer su ih podneli bivši predsednik Tomislav Nikolić i bivši zaštitnik gradjana, Saša Janković.

U saopštenju Šabić je naveo da je pismom odgovorio na dopis kojim ga je predsednik Odbora Petar Petrović obavestio o jučerašnjoj odluci Odbora.

Poverenik je podsetio na odredbu člana 51. skupštinskog poslovnika koja predvidja da Odbor daje mišljenje o predlozima odluka o izboru i razrešenju drugih funkcionera, u skladu sa zakonom.

"Odredba koja ovlašćuje Odbor da 'daje mišljenje' ne ostavlja ni minimum mogućnosti da se tumači tako da Odboru daje pravo da povuče predlog koji su podneli drugi, po zakonu izričito ovlašćeni predlagači", naveo je Šabić.

On je izrazio i potpuno nerazumevanje prema "razlogu" kojim se postupak Odbora "obrazlaže", a koji se svodi na to da je "Saša Janković 7. februara 2017. godine podneo ostavku na funkciju zaštitnika gradjana".

Šabić je naveo da je Janković predlog potpisao još 1. aprila 2015, i da je Jankovićeva ostavka odavno opšte poznata, pa je morala biti poznata i članovima Odbora kada su pre oko 20 dana jednoglasno utvrdili pozitivno mišljenje o podnetom predlogu i da je teško shvatljivo da iznenada postane "osnov" čak i za promenu mišljenja.

Povodom molbe predsednika Odbora da "nakon izbora novog zaštitnika gradjana" zajedno sa njim podnese novi predlog, Šabić je ocenio da to može biti shvaćeno kao dovodjenje u pitanje normalnog funkcionisanja institucije zaštitnika gradjana.

"Čak i kada bi postojali opravdani razlozi za podnošenje novog zajedničkog predloga (npr. predloženi kandidat odustane), ne bi bilo razloga da se čeka na 'izbor novog zaštitnika gradjana'", kazao je Šabić.

Dodao je da funkciju zaštitnika gradjana u skladu sa Zakonom o zaštitniku gradjana, obavlja Miloš Janković, sa svim ovlašćenjima zaštitnika, budući da zakon ne predvidja nikakva ograničenja.

Poverenik je pozvao na dosledno poštovanje zakona, ocenjujući da je jedino ispravno da se Skupština izjasni o predlogu koji su ovlašćeni predlagači podneli na način koji je predvidjen zakonom.

Šabić i Janković su predložili da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Bivši predsednik Srbije Nikolić u februaru ove godine za kandidate je predložio Nenada Tešića koji predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je tada, kada je predložen, bio član Komisije predsednika Srbije za pomilovanja. Nikolić je tada predložio i Marka Blagojevića koji je bio viši samostalni stručni saradnik u Predsedništvu za kadrovsko-normativne poslove.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kosovo dobilo novu vladu: Krhka vlast Ramuša Haradinaja Kosovo dobilo novu vladu: Krhka vlast Ramuša Haradinaja

  Najvažniji izazov za Vladu, osim demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština, biće početak rada Specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Iako je nepoznanica ko će se sve naći na optužnicama, sasvim je izvesno da će biti pomeranja na političkoj sceni Kosova koja mogu dodatno destabilizovati ionako nestabilnu vlast

 • Održan skup "Stojim uz Vranjske" ispred Vlade Srbije (FOTO) Održan skup "Stojim uz Vranjske" ispred Vlade Srbije (FOTO)

  Skup podrške novinaru i glavnom i odgovornom uredniku Vranjskih Vukašinu Obradoviću, koji je zbog pritisaka koji su doveli do gašenja tih novina stupio u štrajk gladju, održan je večeras u centru Beograda ispred sedišta Vlade Srbije.

 • Vukašin Obradović hitno prebačen u bolnicu Vukašin Obradović hitno prebačen u bolnicu

  Vlasnik i glavni urednik nedeljnika "Vranjske" Vukašin Obradović, koji štrajkuje glađu zbog gašenja tog medija, prebačen je večeras oko 22.30 hitno u bolnicu u Vranju kolima Hitne pomoći.

 • Intervju Vladimir Vučinić: Branio sam sudsku odluku Intervju Vladimir Vučinić: Branio sam sudsku odluku

  Bivši sudija Specijalnog suda u Beogradu, sada advokat Vladimir Vučinić u razgovoru za Novi magazin objašnjava kako je i zašto doneo odluku o vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću, koja ga je odvela iz sudske karijere, i zašto bi je ponovio

 • Poverenik najavio pokretanje prekršajnih postupaka protiv Doma zdravlja Odažaci i odgovornih Poverenik najavio pokretanje prekršajnih postupaka protiv Doma zdravlja Odažaci i odgovornih

  Poverenik zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti Rodoljib Šabić će protiv Domа zdrаvljа Odžаci i odgovornih licа podneti zаhteve zа pokretаnje prekršаjnih postupаkа nakon što je u postupku nadzora potvrđeno da je dokumentаcijа kojа sаdrži podаtke o zdrаvstvenom stаnju pаcijenаtа čuvаnа "nа potpuno nebezbedаn nаčin" što je za posledicu imalo pojаvljivаnja tih podataka nа društvenim mrežаmа i u medijimа.

 • Škoro: Država selektivno reaguje na napade novinara Škoro: Država selektivno reaguje na napade novinara

  Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Srđan Škoro ocenio je danas da država selektivno reaguje na napade na novinare i da je poslednji primer napad na novinarke Pinka tokom protesta u Beogradu, koje u bolnici obilazi i predsednik Aleksandar Vučić.

 • Pokret socijalista: Tekst Krika napad na Vulina i njegovu porodicu Pokret socijalista: Tekst Krika napad na Vulina i njegovu porodicu

  Pokret socijalista saopštilo je danas da je imovina lidera tog pokreta i aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina - polovina trosobnog stana u Beogradu uredno prijavljena, bez sakrivanja, bez lažnog prebacivanja na druga imena, po punoj vrednosti.

 • Šarčević: Zaostajanje plata u prosveti treba smanjiti Šarčević: Zaostajanje plata u prosveti treba smanjiti

  Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da zaostajanje plata u obrazovanju treba smanjiti ali da ne može da kaže koliko će povećanje plata biti.

 • Niš: Poreska inspektorka uhapšena zbog primanja mita Niš: Poreska inspektorka uhapšena zbog primanja mita

  Niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša zbog sumnje da je od vlasnika nekoliko prodajnih objekata zahtevala i primala poklone, kako ne bi kontrolisala te objekte, rečeno je agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

 • U Srbiji sutra oblačno, mestimično s kišom U Srbiji sutra oblačno, mestimično s kišom

  U većem delu Srbije sutra će biti umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, samo pre podne na istoku i jugoistoku sa dužim sunčanim intervalima, a obilnije padavine očekuju se u južnom Banatu i Pomoravlju, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podsetio je danas da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević i dodao da je Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve "pogubne i zločinačke politike".

 • Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi

  Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je danas u Nišu profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.

 • Vučić: Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji Vučić: Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je situacija u svetu veoma komplikovana i da Srbija mora da učini sve da "nikada ne bude na spisku zemalja koje je danas u pakao slao američki predsednik" Donald Tramp.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic