11.01.2017 Beograd

Šabić: Nadležni organi dužni da pruže informacije o Savamali

Šabić: Nadležni organi dužni da pruže informacije o Savamali Foto: Beta/Miloš Miškov
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da su nadležni organi dužni da javnosti bez njegove intervencije pruže relevantne informacije o slučaju rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala.

"Poverenik upozorava da nije dobro što mu se građani i novinari sve više obraćaju povodom prava na pristup informacijama o navedenom slučaju", naveo je poverenik i ocenio da je nesporan pojačan interes javnosti odsustvom informacija u periodu od više meseci.

Šabić je naveo da slučaj Savamala privlači pažnju domaće i strane javnosti, negativno se odražava i na proces pregovora o pridruživanju sa EU i što je, kako smatra, "još važnije" kontinuirano i dodatno pothranjuje prisutne sumnje značajnog broja građana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u konkretnom slučaju.

Povernik je, kako se navodi u saopštenju, doneo još jedno rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da javnosti učini dostupnim informacije o tome da li je postupajući zamenik višeg javnog tužioca u slučaju Savamala o nepostupanju policije po njegovim zahtevima i urgencijama obavestio višeg javnog tužioca u Beogradu, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Skupštine Srbije, kao i o tome da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva.

Šabić je naložio i da se tražiocu informacija, ukoliko postoje, dostave i delovodni brojevi dokumenata koje ih sadrže, ocenivši kao neprihvatljive argumente tužilaštva da bi odavanje ovih informacija "uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju ove krivičnopravne stvari".

"Iz same prirode traženih informacija, budući da se radi samo o delovodnim brojevima određenih eventualno podnetih obaveštenja i zahteva, očigledno je da se njihovim objavljivanjem ne mogu prouzrokovati nikakve štetne posledice", naveo je on.

Šabić je dodao da se radi o informacijama o načinu i zakonitosti rada Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, a čije objavljivanje ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice.

U noći između 24. i 25. aprila grupa ljudi maskiranih "fantomkama" je bagerima porušila objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, a građani su pozivali policiju i prijavljivali da ih nepoznate osobe maltretiraju i da im oduzimaju mobilne telefone. Policija nije izašla ni na jedan poziv.

Porušeni objekti nalaze se na delu parcele planirane za projekat "Beograd na vodi".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Softić najkasnije do petka predaje zahtev za reviziju presude Softić najkasnije do petka predaje zahtev za reviziju presude

  Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Sakib Softić trebalo bi danas ili najkasnije sutra da otputuje u Hag, gde bi u pratnji holandskog advokata Fon van den Bizena trebalo tom sudu da preda zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".

 • Poverenik naredio Ministarstvu zdravlja da zaštiti podatke pacijenata Poverenik naredio Ministarstvu zdravlja da zaštiti podatke pacijenata

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je naredio Ministarstvu zdravlja Srbije da odmah preduzme mere zaštite ličnih podataka pacijenata koje obrađuje u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

 • Niš: Beba koju je otac izbo nožem uspešno se oporavlja Niš: Beba koju je otac izbo nožem uspešno se oporavlja

  Beba iz Štrpca, koju je pre dva dana otac izbo nožem, uspešno se oporavlja na niškoj Dečijoj hirurškoj klinici, potvrđeno je agenciji Beta u Kliničkom centru (KC) Niš.

 • Mogerini od 1. do 4. marta u poseti Zapadnom Balkanu Mogerini od 1. do 4. marta u poseti Zapadnom Balkanu

  Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini boraviće od 1. do 4. marta u poseti Zapadnom Balkanu tokom koje će sa predstavnicima vlada, parlamenata i političkih stranaka razgovarati o sprovođenju reformi i jačanju dobrosuedskih odnosa i regionalne saradnje na putu ka EU.

 • Dušan Mihajlović se nije pojavio na suđenju za ubistvo Ćuruvije Dušan Mihajlović se nije pojavio na suđenju za ubistvo Ćuruvije

  Na suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas se u Specijalnom sudu nisu pojavili pozvani svedoci, među kojima i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

 • Ivanović: Ovo je samo prva faza ka slobodi Ivanović: Ovo je samo prva faza ka slobodi

  Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, kojem je danas određen kućni pritvor nakon što mu je sud ukinuo presudu za ratne zločine i suđenje vratio na početak, izrazio je nadu da je to "samo prva faza ka slobodi".

 • Joksimović: Srbija očekuje otvaranje poglavlja 26 i 20 Joksimović: Srbija očekuje otvaranje poglavlja 26 i 20

  Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je članstvo u EU strateško opredeljenje Vlade Srbije i dodala da očekuje da na Međuvladinoj konferenciji 27. februara budu otvorena Poglavlja 26 o kulturi i obrazovanju i Poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu.

 • Migranti u Srbiji bez pristupa odgovarajućoj zaštiti Migranti u Srbiji bez pristupa odgovarajućoj zaštiti

  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International - AI) ocenila je u danas objavljenom godišnjem izveštaju da u Srbiji procesuiranje ratnih zločina tokom oružanih sukoba 1990-ih i dalje tapka u mestu, a da izbeglice i migranti blokirani u Srbiji na putu za EU nisu imali pristup odgovarajućoj zaštiti i osnovnim uslugama.

 • Uništena granata na gradilištu Beograda na vodi Uništena granata na gradilištu Beograda na vodi

  Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije uništili su danas granatu zaostalu iz Drugog svetskog rata koja je pronađena na gradilištu "Beograda na vodi", saopšteno je.

 • Miščević: Manjine nisu kamen spoticanja, već prednost Srbije Miščević: Manjine nisu kamen spoticanja, već prednost Srbije

  Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas u Novom Sadu da su prava nacionalnih manjina bila mnogo godina u velikoj meri zanemarivana a da pozitivni rezultati u toj oblasti ne mogu doći preko noći.

 • Zaplenjeno šest kilograma marihuane u autobusu sa Kosova Zaplenjeno šest kilograma marihuane u autobusu sa Kosova

  Carinici na carinskom punktu Merdare zaplenili su više od šest kilograma marihuane sa teritorije Kosova i Metohije, saopšteno je danas.

 • Sutra sunčano, do 19 stepeni Sutra sunčano, do 19 stepeni

  U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo, u petak posle podne i u subotu se na zapadu i jugozapadu zemlje očekuje 20 do 30 milimetara padavina, a u planinskim predelima 10 do 20 centimetara snežnog pokrivača, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Sajam turizma
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side