15.08.2017 Beograd

Šabić: Kamere u toaletima Klinike za psihijatriju u Beogradu

Šabić: Kamere u toaletima Klinike za psihijatriju u Beogradu Foto: Medija centar
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao je danas na ministra zdravlja Zlatibora Lončara na preduzimanje mera kojim bi se obezbedilo da se video nadzor u ustanovama psihijatrijskog tipa uspostavlja na zakonit način i u skladu sa stvarnom svrhom.

U saopštenju se navodi da je poverenik, povodom predstavke dela zaposlenih, sproveo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.Dodaje se da su podnosioci predstavke ukazali na etičke, stručne i pravne implikacije obrade ličnih podataka putem video nadzora, posebno na pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave, uz navođenje primera da se takav nadzor ne sprovodi na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) zbog negativnog stava psihijatara.

Šabić je naveo da je u postupku nadzora utvrđeno da su kamere sistema video nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak i u unutrašnjosti toaleta.

"Kao svrha ovakve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovređivanja ili nanošenja povreda drugim licima od strane pacijenata i zaštita imovine Kliničkog centra, a potom i dokazivanje u slučaju incidentnih događaja, a kao pravni osnov navedene su odredbe Zakona o privatnom obezbeđenju", navodi se u saopštenju.

Šabić je dodao da, međutim, niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku sa kamera i nije za to zadužen, kao i da pacijenti nisu prethodno upoznati sa vršenjem video nadzora, a da Klinički centar ne poseduje akte koji se odnose na procenu rizika, niti akte koje bi takvu obradu podataka činile dopuštenom.

Poverenik je dodao da je u prethodne dve godine sprovodivši nadzor u nekoliko psihijatrijskih ustanova bio u prilici da se suoči sa praksom koja je vrlo neusklađena i raznolika - na VMA nema video nadzora, a na primer ima u Specijalnoj bolesti za psihijatrijske bolesti "Sveti vračevi".

U toj bolnici pacijenti su prethodno upoznati s postojanjem sistema, a medicinsko osoblje kontinuirano prati sliku sa kamera, rekao je Šabić i dodao da su kamere postavljene tamo gde su smešteni pacijenti koji su opasni po sebe i okolinu, sa akutnim stanjima, kao i pacijenti za koje je potrebna posebna procena.

Šabić je dodao da druge prostorije nisu pod video nadzorom, pogotovo ne prostorije čije snimanje predstavlja posebno grubo zadiranje u privatnost.

Poverenik smatra da je nužno obezbediti zakonitu, svrsishodnu i ujednačenu praksu, uvek imajući u vidu činjenicu da pacijenti s mentalnim smetnjama u skladu sa Zakonom o zaštiti lica s mentalnim smetnjama imaju i zadržavaju, u svim konkretnim okolnostima, pravo na human tretman i poštovanje dostojanstva uključujući i pravo na privatnost, i očekuje od ministarstva preduzimanje mera kojima će to biti obezbeđeno, navodi se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.08.2017, 14:27h sao (2)

  Nije mi jasno što ikome smeta video nadzor. Snimaju se ulice, snima se za potrebe američke, fotoaparati i telefoni na svakom kameru, u čemu je problem sa video nadzorom. Bolje ljude učiti da vode računa o ponašanju i ophođenju.

Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side