Šabić: Ako Vesić ima interne mejlove N1, preti mu kazna i do tri godine zatvora
18.06.2019 Beograd

Šabić: Ako Vesić ima interne mejlove N1, preti mu kazna i do tri godine zatvora

Šabić: Ako Vesić ima interne mejlove N1, preti mu kazna i do tri godine zatvora Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da ukoliko zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poseduje interne mejlove televizije N1, kao navodni dokaz za "kampanju" koju ta televizija vodi protiv njega, to predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od dve godine, a u nekim slučajevima i tri godine zatvora.

Šabić je u izjavi za agenciju Beta naveo da ne veruje da Vesić poseduje te mejlove, ali da je prema Krivičnom zakoniku krivično delo ako ih poseduje.

"Reč je o krivičnom delu iz člana 142. Krivičnog zakonika, povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki", naveo je Šabić.

Na pitanje da li je to posao za tužioca po službenoj dužnosti, on je ocenio da "tužioci u mnogim ozbiljnim situacijama nisu postupali čak ni kada su podnošene krivične prijave".

U Krivičnom zakoniku (KZ) u članu 142. navodi se da "ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine".

Prema KZ kazniće se i onaj ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani, a "ako je delo učinilo službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina".

Televizija N1 saopštila je da direktor N1 Jugoslav Ćosić novinarima nikada izdao bilo kakvu direktivu za kampanju protiv gradskih vlasti i zamenika gradonačelnika, kao i da će, ukoliko je zamenik gradonačelnika došao u posed regularne i uobičajene imejl korespodencije urednika koji planiraju program, N1 Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal uputiti zahtev da istraži ko je i na koji način neovlasćeno prisluškivao i presretao komunikaciju u televiziji N1.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 19.06.2019, 14:40h Jaooo, zaaaašto

    "Šabić: Ako Vesić ima interne mejlove N1, preti mu kazna i do tri godine zatvora..." ...- Jaooo, pa zaaašto? On je mali, živahan, interesuje ga sve i - voli da se igra Šerloka Holmsa.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side