31.05.2018 Novi Sad

Ružić: Truju orlove da bi ubili što više šakala i zaradili

Ružić: Truju orlove da bi ubili što više šakala i zaradili Foto: prtscr ytb
Predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić izjavio je da pojedine opštine nezakoniti nagrađuju lovce za ubijanje šakala i upozorio da je to dovelo do “prave ekološke katastrofe”, posebno među orlovima belorepanima u okolini Svilojeva i Apatina, gde ih lovci truju kako bi na njihove leševe namamili što više šakala.


“Obesni pojedinci ovako su našli način da brzo zarade. Neki od njih, umesto da noćima čekaju i pucaju na pojedinačne šakale, smislili su jeziv plan da truju životinje i time brže dođu do novca. Posebno zabrinjava činjenica da su lovačka udruženja na ovaj način protivzakonito stekla dobit, i to iz javnih izvora finansija poput opštinskih budžeta, van konkursa i bez javne rasprave i uvida građana koji nisu lovci”, rekao je Ružić za VOICE.

On je dodao da je od 2000. godine do danas zabeleženo više od 30 slučajeva namernog trovanja divljih životinja, u kojima su izvorna meta bili šakali.

“Više od 90 orlova belorepana, gotovo 200 jedinki orla mišara i mnoge druge retke, ugrožene i zaštićene ptice stradale su zbog bahatog i neodgovornog trovanja šakala”, precizirao je Ružić.

On je kazao da su se slučajevi često dešavali u selima ili opštinama u kojima su “lokalni moćnici prvo izazvali paniku u javnosti plašeći stanovništo napadima šakala na domaće i divlje životinje”.

“Navodili su čak napade i na decu i odrasle ljude. Jedan od razloga zašto se šakali truju, jeste mogućnost da se dođe do više novca od nagrade, nego da se lovi puškom”, objasnio je Ružić.

Nagrade za ubijene šakale iz budžeta lokalnih samouprava isplaćivali su ili isplaćuju Apatin, Zrenjanin i Pećinci, iako je to nezakonito.

Pozivajući se na naučna istraživanja, VOICE navodi da šakal nije velika pretnja po stočare ili one koji drže živinu.

Tokom leta i jeseni šakali najčešće jedu male sisare, ali je u ishrani zastupljeno i voće.

U istraživanjima je potvrđeno i da je šakalima glavni izvor hrane ono što ljudi odbace.

“Zbog prisustva ostataka hrane na divljim deponijama tokom cele godine, ova kategorija hrane predstavlja glavni izvor ishrane”, piše u naučnim istraživanjima.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side