17.08.2018 | 10:50h ► 14:58h Beograd

Ružić raspisao izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Ružić raspisao izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Foto: Z. Raš
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je danas izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 4. novembra.

Na konferenciji za novinare, Ružić je kazao da se na poslednjem biračkom spisku do 15. avgusta upisalo 475.000 građana Srbije koji mogu da glasaju na tim izborima i da će izbori biti održani za 22 nacionalna saveta.

On je dodao da će se članovi za 18 nacionalnih saveta birati neposredno, dok će se za četiri saveta organizovati posredno, odnosno elektorsko glasanje.

Neposredno će se birati pripadnici saveta albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne zajednice.

Posredno će se birati članovi nacionalnih saveta makedonske nacionalne manjine, ruske, crnogorske i hrvatske zajednice.

Ružić je dodao da je rok za predaju lista za neposredne izbore 15 dana pre njihovog održavanja, a za elektorske 30 dana.

"Na ovaj način afirmišemo činjenicu da u Srbiji živi skoro 13 odsto nacionalnih manjina. Imamo obavezu da takvu dragocenost čuvamo i da se borimo za tolerantnije društvo", rekao je on.

On je kazao da je upis u birački spisak kontinuiran proces i da traje i nakon izbora.

Ružić je još jednom pozvao sve građane da iskoriste svoje biračko pravo i upišu se u birački spisak.

 

 

Tri najuticajnije bošnjačke partije objavile da će učestvovati u izborima za BNV

Tri najuticajnije bošnjačke stranke, Sandžačka demokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP), učestvovaće na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 4. novembra, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.U razgovoru s predstavnicima te tri partije tom radiju je rečeno da je još uvek rano govoriti o detaljima i načinu njihovog učešća.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj kaže da će o tome odlučiti organi partije u narednom periodu, ali da veruje da će lista iza koje oni stanu odneti apsolutnu pobedu na ovim izborima.

"Ono što u ovom trenutku mogu da obećam jeste da ćemo sve svoje kapacitete staviti u svrhu obezbeđivanja da Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i dalje bude uz svoj narod i da ostane na koloseku koji obezbeđuje našu punu ravnopravnost, rešavanje statusa i drugih značajnih krucijalnih pitanja", rekao je Škrijelj.

On smatra da će posle ovih izbora Bošnjaci dobiti instituciju koja će ići u smeru trajnog i održivog rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka.

"Srpske vlasti i institucije žele da BNV u narednom mandatu, a naričito u procesu ustavnih reformi, ne bude na strani Bošnjaka i da odustane od ranijih zahteva da Sandžak dobije visok stepen autonomije, da se reformiše zakonodavtsvo za manjinske narode, te da se reše zločini počinjeni nad Bošnjacima. Oni već imaju spremnog igrača kojeg će maksimalno podržati u nameri da BNV stave pod svoju kontrolu", tvrdi Škrijelj.

Potpredsednik SPP-a Jahja Fehratović kaže da ta partija punim kapacitetom ulazi u izbornu kampanju za BNV.

"Punim kapacitetom ulazimo u izbornu kampanju za predstojeće izbore za naš nacionalni savet. O ostalim detaljima je za sada rano govoriti, ali će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena", rekao je Fehratović.

Osnivač SDP-a Rasim Ljajić ranije je beogradskim medijima rekao da će njegova stranka na ovim izborima "podržati svakoga ko je protiv Muamera Zukorlića i da je to sasvim izvesna stvar".

"Iako izbori za BNV nisu politički, borba se vodi kao da jesu, jer treba imati na umu da se za rad dobija novac i da je reč o oko 20 miliona dinara na godišnjem nivou", rekao je Ljajić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je danas izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 4. novembra.

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre njihovog održavanja, a za elektorske 30 dana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side