Ružić: Nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu
21.11.2019 Beograd

Ružić: Nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu

Ružić: Nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je danas da nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu i narodnoj inicijativi.

 


Ružić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je ono što su novine u Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi predviđeno još Ustavom Srbije iz 2006. godine i da se tek sada to pitanje "pretiče u zakon".

"Oni koji se brinu i politizuju ovu temu, i govore o nekoj veleizdaji neka ga (ustav) pročitaju", kazao je Ružić za RTS.

On je naveo da se javna rasprava o Predlogu zakona završava sutra i da je tokom održane rasprave pozdravljeno, kako je Ružić kazao, to što su jasno definisani rokovi, problem sudske zaštite, obaveznost pojedinih odluka, produžen rok za narodnu inicijativu sa sedam na 90 dana i drugo.

U Srbiji je do sada bilo četiri narodne inicijative, od kojih je jedna bila "uspešna narodna inicijativa", odnosno inicijativa vezana za izmene Krivičnog zakonika Fondacije "Tijana Jurić".

Ružić je podsetio da je Srbija do sada imala tri referenduma (1992, 1998. i 2006. godine) i dodao da su oni uvek bili na predlog Skupštine, a ne građana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side