Ruski tim proverava seizmološko stanje značajnijih objekata u Nišu
25.06.2019 Niš

Ruski tim proverava seizmološko stanje značajnijih objekata u Nišu

Ruski tim proverava seizmološko stanje značajnijih objekata u Nišu Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic
Specijalni tim Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije započeo je danas proveru sezimološkog stanja 11 arhitektonski vrednih objekata u Nišu.

 

 

Ruski stručnjaci proveriće izdržljivost u slučaju zemljotresa Gradske kuće, gimnazije "Stevan Sremac", Oficirskog doma, Istorijskog arhiva, Kuće za venčanje, Simfonijskog orkestra, Narodnog muzeje, Narodne biblioteke "Stevan Sremac", Osnovne škole "Radoje Domanović", Osnovne škole "Vožd Karađorđe" i zgrade "Monikom" u Ulici Milojka Lešjanina 39.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur istakao je da tim ruskog Ministarstva za vanredne situacije boravi u Nišu u okviru međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih sitaucija "Srbija 2019".

"Po završetku merenja mikrokolebanja objekata i njihove izdržljivosti u slučaju zemljotresa svaki od objekata biće svrstan u jednu od pet kategorija", rekao je Banđur.

On je kazao da je ruski tim veoma tražen u zemljama zapadne Evrope, posebno onim koje često imaju problem sa zemljotresima i drugim pomeranjem tla.

Predstavnik tima Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije Dmitrij Černekov izjavio je da će do petka biti provereno svih 11 objekata u Nišu koji su od posbnog značaja za grad, ali i državu u celini.

"Istraživanja koja vršimo ne zasnivaju se samo na proveravanju zgrada već i na proveravanju zemljišta, njegovih elektromagnetnih aktivnosti, na proveravanju tektonskih pomeranja u zemljinoj kori. Na taj način možemo da uradimo dugoročne prozgnoze o tome da li postoji opasnost od zemljotresa", izjavio je Černekov.

On je kazao da je potrebno najmanje jedan sat da bi se dobili osnovni parametri za proveru seizmološkog stanja jedne zgrade, a kontinuirano praćenje parametara u dužem vremenskom periodu potrebno je za izradu dugoročne prognoze o tome da li postoji opasnost od zemljotresa.

Po završetku merenja u Gradskoj kući koja je podignuta još 1921. godine kao filijala Narodne banke ruski tim je ocenio da je zgrada u "relativno dobrom stanju".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 26.06.2019, 17:29h Onako usput...

    "Ruski tim proverava seizmološko stanje značajnijih objekata u Nišu..." ...- naravno, onako uzgred i značajnijih objekata u seocu Bondstil...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side