18.03.2018 Niš

Rusi prvi put svog predsednika birali i u Nišu

Rusi prvi put svog predsednika birali i u Nišu Ilustracija / Foto: Beta, AP
Državljani Rusije koji žive u Srbiji južno od Beograda prvi put su danas mogli da i u Nišu glasaju na izborima predsednika Rusije.

Ambasada Rusije je glasanje organizovala u prostorijama "Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika" "Naisus", te su neki Rusi i doputovali u Niš da bi glasali.

Kopredsednik "Naisusa" Mihail Ciganov je rekao da ne zna broj sunarodnika koji žive na jugu Srbije, ali da u Nišu ima 70 "mešovitih porodica".

"Uglavnom su žene Ruskinje, a samo u tri porodice je obrnuto, suprug je Rus", rekao je Ciganov.

On je rekao da je u Rusiji izborni dan "vrsta praznika" i zato je "Naisus" danas priredio koncert orkestra "Impresija" u niškom "Svetosavskom domu".

Ruskinja Galina Filipović koja je zbog glasanja došla u Niš iz sela Mijalica kod Lebana, rekla je za agenciju Beta da je to "iskreno želela".

"Rođena sam patriotkinja, neograničeno volim svoju zemlju i svog predsednika. Otišla sam iz Rusije i udala se ovde pre 16 godina, ali Rusija iz mene nije otišla", kazala je Filipović.

Nadežda Lešjanin, s Krima, koja 34 godine živi u Srbiji, nada se da će odziv ruskih glasača biti veliki, "90 odsto, kao što je bila kada je bio referendum o statusu Krima".

Ona je rekla da i Srbija i Rusija imaju svoj cilj i svoju politiku, ali to je "isti narod i izuzetno se volimo i poštujemo".

Biračko mesto u prostorijama "Društva srpsko-ruskog prijateljstva" "Naisus" zatvara se u 15 časova, a glasački listići biće odneti u Ambasadu Rusije u Beogradu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side