Rumunski sud: Bivši predsednik Basesku sarađivao sa Sekuritateom
20.09.2019 Bukurešt

Rumunski sud: Bivši predsednik Basesku sarađivao sa Sekuritateom

Rumunski sud: Bivši predsednik Basesku sarađivao sa Sekuritateom Foto: PrtScn
Bivši predsednik Rumunije Trajan Basesku, sada poslanik u Evropskom parlamentu, sarađivao je sa komunističkom tajnom policijom, ozloglašenom službom Sekuritatea, saopštio je danas rumunski sud.

"Optuženi Trajan Basesku je bio saradnik Sekuritetee", naveo je sud u Bukureštu posle razmatranja dokumenata iz 70-ih godina, dok je Basesku bio student u Pomorskom institutu u Konstanci, na jugoistoku Rumunije.

Basesku (67) je značajna politička figura u Rumuniji posle pada komunističkog režima i diktatora Nikolaea Čaušeskua u decembru 1989. godine. Basesku je bio predsednik Rumunije u dva mandata od 2004. do 2014. godine, kao i gradonačelnik Bukurešta i nekoliko puta ministar.

Sada je poslanik u Evropskom parlamentu i predstavlja malu stranku desnog centra.

"Nisam znao da je to Sekuritatea", rekao je Basesku novinarima priznajući da je jednom službeniku davao informacije o nekoliko tadašnjih drugova. Basesku je najavio žalbu na sudsku odluku kojom mu nije određena nikakva kaznena mera.

Tužbu protiv Baseskua podneo je državni organ zadužen za proučavanje arhivskih dokumenata tadašnje obaveštajne službe Sekuritatea. Taj organ je pronašao tekstove sa potpisom Baseskua koji je tada imao kodno ime Petrov.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side