21.07.2018 | 09:15h ► 18:05h Beograd

BNV: Otkazane sednica i tribina, Pacoli ne dolazi

BNV: Otkazane sednica i tribina, Pacoli ne dolazi Foto: prtscr ytb
Bošnjačko nacionalno veće (BNV) otkazalo je svečanu sednicu i tribinu u Novom Pazaru na kojoj je, kako je ranije najavljeno, trebalo da govori ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli, potvrđeno je radiju Sto plus.

U BNV nam je kratko rečeno da se "navedeni događaji odlažu do daljeg" i da Pacoli neće doći u Novi Pazar.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je ranije Pacolija na svečanu sednicu i debatu "Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu" koje su trebale da se održe danas, kao i u obilazak pojedinih sandžačkih gradova.

Taj poziv BNV izazvao je kritike u srpskoj javnosti s obzirom da je Pacoli pozvan kao ministar Republike Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje.

Pacoli je nakon poziva zatražio dozvolu Beograda da doputuje u Novi Pazar, ali mu je zahtev rano jutros odbijen.

Kao razlog odbijanja navedeno je da u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija.

 

MIP Kosova ogorčen zbog zabrane posete Pacolija Novom Pazaru

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) izražava žaljenje i ogorčenje zbog odluke beogradskih vlasti da se ne dozvoli poseta prvog zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija Novom Pazaru, saopšteno je iz MIP-a Kosova.

"Republika Kosovo je uvek postupala u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama. Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma Brisela i izaziva nepotrebne tenziju sprečavanjem poseta visokih zvaničnika Kosova Srbiji", kaže se u saopštenju.

Takođe se ističe da je ovo vreme u kojem je slobodno kretanje ljudi osnovno ljudsko pravo i svaka vlada bi morala da ga poštuje.

"Kosovo je sa većom posvećenošću to poštovalo i uvek će to poštovati, dok se posete ne zloupotrebljavaju, kao u mnogim slučajevima koji su se dogodili u prošlosti prilikom dolaska gostiju iz severne susedne države", kaže se u saopštenju i dodaje da bi bilo razumno da Kosovo zadrži pravo da recipročne mere u odnosu na vlasti u Beogradu u skladu sa sporazumom iz Brisela.

U saopštenju se podseća da bi prilikom poseta predstavnika Kosova sunarodnicima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da se primeni mera reciprociteta u odnosu na posete Srbima na Kosovu predstavnika institucija Srbije.

 

Pacoli zahvalio Ugljaninu na pozivu, izražava gnev zbog Ane Brnabić

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio je predsedniku Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmanu Ugljaninu na pozivu da govori na tribini u Novom Pazaru i kako je saopštilo to veće "izrazio gnev zbog pretnji koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u".

BNV je u saopštenju preneo pismo Pacolija u kojem on navodi da nije govorio na tribini "Proces uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti na Balkanu" zato što je četiri sata pre polaska za Novi Pazar Vlada Srbije zabranila prelazak granice.

"To je u suprotnosti sa dogovorom u Briselu koji su naše dve vlade potpisale pre četiri godine, povodom čega ćemo napisati protestnu notu", kazao je Pacoli.

On je Ugljaninu napisao i da mora da "izrazi svoj gnev" jer je zbog pozivnice koju je dobio premijerka Srbije Ana Brnabić zvaničnim pismom "pretila njemu i BNV-u", dok se nalazila u SAD, zemlji koja je prva priznala nezavisnost Kosova.

Pacoli je najavio da će nezavisno od zabrane dolaska nastaviti sa svojim naporima "za jedan Balkan i Evropu gde neće biti zabrane prelaska granica i gde zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju... i da čuju drugu stranu".

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da poseti Novi Pazar, a Beograd je poslao negativan odgovor na zahtev za posetu.

Brnabić je povodom poziva i negativnog odgovora Beograda kazala da čelnici BNV-a treba da poštuju zakone Srbije, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Ona je dodala da poseta "osobe koja sebe naziva 'ministrom spoljnih poslova'" Kosova, predstavlja "jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina".

autor: SA/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side