RTS: Eventialne nepravilnosti na RTS-u ne mogu se ispraviti nasiljem
12.12.2019 Beograd

RTS: Eventialne nepravilnosti na RTS-u ne mogu se ispraviti nasiljem

RTS: Eventialne nepravilnosti na RTS-u ne mogu se ispraviti nasiljem Foto: Novi magazin / SA
Uređivački kolegijum i menadžment RTS-a saopštio je da su u poslednjih godinu dana zaposleni javnog servisa izloženi pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

"Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive, već o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja”, saopštio je RTS posle najave Saveza za Srbiju da će sutra od 12 do 20 časova blokirati sve ulaze u tu medijsku kuću."

U saopštenju se podseća na upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine "sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ullice", kao i na najskoriji primer blokade svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad.

RTS je apelovao na celokupnu političku javnost Srbije , sveta kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja "da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno".

U saopštenju se dodaje da Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije, a da je istovremeno bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana.

"Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima. To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem", saopštio je uređivački kolegijum.

"Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a" i "ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona", navedeno je u saopštenju uređivačkog kolegijuma i menadžmenta RTS-a.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side