RTK: Slogan Srpske liste je u suprotnosti sa zakonima Kosova
25.09.2019 Priština

RTK: Slogan Srpske liste je u suprotnosti sa zakonima Kosova

RTK: Slogan Srpske liste je u suprotnosti sa zakonima Kosova Foto: prtscr ytb
Slogan predizbornog spota Srpske liste – „Kad Srbija zove ja dajem svoj glas“, neprihvatljiv je za Radio televiziju Kosova, pošto je u suprotnosti sa zakonom o javnom servisu Kosova ali i zakonom o opštim izborima, kaže šef izbornog tima RTK Ljorik Arifaj (Lorik Arifaj).

Arifaj je za KosSev info rekao da je Srpsku listu obavestio i sugerisao im da isprave reč „Srbija“ ili da je zamene sa „Kosovo“, kako bi spot mogao da se emituje.

Srpska lista saopštila je danas da je RTK zabranila emitovanje njenog predizbornog spota, sa obrazloženjem da rečenica "Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas", ne može da bude emitovana na toj televiziji."Od naše stranke je zatraženo da izbrišemo taj deo naše predizborne poruke ili da rečenicu zamenimo sa 'kada Kosovo zove'", navodi se u saopštenju i dodaje da su obrazloženje sadrži "paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje su izborno pravilo ili zakon prekršili svojom porukom.

Arifaj koji je i vršilac dužnosti direktora informativnih kanala 1, 3 i 4 je rekao da su danas u izbornom štabu RTK iz RTK 2 dobili na odobrenje spot SL.

„U ovom spotu smo primetili rečenicu ‘Kad Srbija zove ja dajem svoj glas’.Neprihvatljivo za javni servis da se tako emituje, jer mi radimo po zakonu o RTK i Ustavu Kosova“, kaže on i dodaje da po zakonu, RTK ne emituje nijedan materijal čiji sadržaj može da doprinese „podizanju tenzija među zajednicama“.

Arifi kaže da je u međuvremenu obavešten o tome da i kosovski Zakon o opštim izborima takođe ne dozvoljava emitovanje ovakvog sadržaja.

Članom 33 ovog zakona je propisano da je političkim subjektima tokom predizborne kampanje zabranjeno da se „koriste rečima, usmenim ili pismenim putem, koje vređaju ili provociraju, ili imaju za cilj provokaciju neke druge osobe, kako bi izazvala nasilje protiv nekog lica ili imovine, koje pospešuje, ili koje ima za cilj pospešivanje mržnje protiv drugih, ili objavljuje ili koristi slike, simbole ili neki drugi materijal koji može imati takav efekat“.

„Ova rečenica bi dovela do takve situacije“, zaključuje Arifaj.

 

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja