RSE: Varheji potvrdio da se odlaže objavljivanje paketa o proširenju
19.05.2020 Beograd

RSE: Varheji potvrdio da se odlaže objavljivanje paketa o proširenju

RSE: Varheji potvrdio da se odlaže objavljivanje paketa o proširenju Foto: prtscr/ytb
Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) potvrdio je da je zbog krize koronavirusa, objavljivanje paketa o proširenju odloženo za jesen, preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

"Radimo dan i noć sa krizom kovida-19 i s obzirom na činjenicu da je teško predvideti kako će izgledati ekonomska situacija, takođe će biti teško videti kako će se reforme ispunjavati", izjavio je Varheji u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET).

Odluku o odlaganju evropski komesar je obrazložio i činjenicom da njegov kabinet želi da izađe sa sadržajnim izveštajem, koji nudi uvid u napredak u svim zemljama.

Paket proširenja je godišnji dokument Evropske komisije (EK) koji se bavi analizom procesa proširenja i detaljnim posebnim izveštajima za svaku zemlju pojedinačno u kojem se ocenjuje reformski proces neophodan za napredak svake zemlje u evropskim integracijama. Reč je o najvažnijem dokumentu EK za zemlje koje pripadaju proširenju, odnosno Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Taj paket EK objavljuje svakog proleća, uglavnom u aprilu. Ovo je drugo odlaganje ovogodišnjeg paketa, budući da je već jednom najavljeno da se objavljivanje pomera za jun.

Varheji je potvrdio da će ove jeseni, paket proširenja da bude objavljen zajedno sa ekonomskim investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, koja je najavljena na Zagrebačkom samitu u maju.

Bez obzira na odlaganje, kabinet Varheija nije odustao od objavljivanja pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Moj fokus je na izradi pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju i sa time izlazimo, kako je planirano, u junu. Ovo je veoma važan elemenat jer nam omogućuje da nastavimo rad na stvorenom momentumu oko proširenja", rekao je evropski komesar.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side