RSE: Nastavljaju se rušenja u centru Subotice
20.11.2019 Subotica

RSE: Nastavljaju se rušenja u centru Subotice

RSE: Nastavljaju se rušenja u centru Subotice Foto: prtscr ytb
Dok javnost čeka odgovor na pitanje hoće li biti sankcija zbog rušenja dve kuće u Ulici Braće Radić u Subotici, koje predstavljaju kulturno-istorijsku celinu, počelo je rušenje i drugih objekata u zaštićenim zonama, piše danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi RSE, zabunu pravi to što su ulice stavljene pod zaštitu, ali ne i svi objekti koji se u njima nalaze.

Prema istraživanju RSE, u centralnoj Zmaj Jovinoj ulici u Subotici srušen je objekat na parceli koja u katastru ima "zabeležbu svojstva kulturnog dobra (katastar je ažuriran 14. novembra 2019)".

Taj prostor je uveliko raščišćen i ograđen građevinskom ogradom, bez bilo kakvih oznaka.

Podaci u katastru pokazuju da je parcela u privatnoj svojini i da pripada firmi Dinamik Gradnja D.O.O, a direktor te firme je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), dvadesetogodišnji Marko Puškarev.

U vlasništvu ove firme je i parcela u Ulici Subote Vrlića, paralelnoj sa Zmaj Jovinom, koja takođe ima zabeležbu svojstva kulturnog dobra.

Za obe ove parcele, ukupne površine 972 kvadrata, Dinamik Gradnja je od subotičkog Sekretarijata za građevinarstvo 26. septembra dobila lokacijske uslove za izgradnju više porodične stambeno-poslovne zgrade.

Prema idejnom rešenju, planirano da objekat ima podrum, prizemlje i tri sprata, ukupne visine 15,5 metara.

U susednoj Celovečkoj ulici, takođe u centru Subotice, na brojevima 8 i 10 ograđene su parcele 3746/1 i 3745, ali ni ovde, kao ni u prethodnom slučaju nema nikakvih oznaka, osim što na građevinskoj ogradi stoji natpis sa imenom firme "Razvoj Janić".

Direktor ove firme je, prema podacima u APR-u, Živojin Janić, ali se u katastru ne mogu pronaći nikakvi podaci o ove dve parcele.

Istoričar umetnosti i konzervator Vladimir Džamić, rekao je za RSE da se objekti od vrednosti i objekti od posebne vrednosti ne mogu rušiti, niti se na njihovom mestu može graditi bilo koji drugi objekat.

Redovna profesorka na Građevinskom fakultetu u Subotici, rekla je da je zapravo sve tri ulice Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici označio kao kulturno-istorijsku celinu, ali da sami objekti ne potpadaju pod domen zaštite, što je prema njenim rečima "problematična praksa".

"Iz iste institucije ide zahtev Republici da se ulica stavi pod zaštitu, kao što je Ulica Braće Radić i sve ostalo što je u centru, a onda se istovremeno prave neki novi uslovi od strane Zavoda za zaštitu spomenika na zahtev investitora, gde se dozvoljava rušenje nekih objekata. I tu uopšte nije jasno šta je tu stav - da se nešto čuva ili da se nešto ruši. Ako se sve poruši i ostane samo Gradska kuća, onda ona nema više svoj značaj, ako nije u određenom okruženju", objasnila je Aladžić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side