RSE: Ministarstvo kulture i informisanja tvrdi da nema prepreka za prodaju Novosti
29.08.2019 Beograd

RSE: Ministarstvo kulture i informisanja tvrdi da nema prepreka za prodaju Novosti

RSE: Ministarstvo kulture i informisanja tvrdi da nema prepreka za prodaju Novosti Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije tvrdi da prema Zakona o javnom informisanju i medijima ne postoji prepreka da kompanija "Novosti" bude prodata, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Imajući u vidu obavezu privatizacije medija koje je neposredno ili posredno osnovala država (Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave), kao i činjenicu da kompanija 'Novosti' ne spada u izuzetak koji je propisan članom 16. Zakona, prema istom zakonu ne postoji prepreka za privatizaciju ovog izdavača medija naravno, pod uslovom da su ispoštovani svi propisi kojima se uređuju uslovi i postupak promene vlasništva", navodi se u odgovoru Ministarstva za RSE.

Kako je pojašnjeno, izuzetak od privatizacije, prema članu 16. Zakona, pravi se kada su u pitanju javni medijski servisi, ustanove koje su formirane radi ostvarivanja prava na javno informisanje stanovništva na teritoriji Kosova i mediji čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina.

U odgovoru Ministarstva se dodaje da se privatizacija medija obavlja u skladu sa važećim propisima i da "budući da ne raspolažu dokumentacijom o izvršenoj prodaji (transakciji) u slučaju "Novosti" ne mogu da daju detaljniji komentar.

Mediji su objavili da je Štamparija "Borba", kao većinski vlasnik "Novosti", donela odluku da odobri ugovor o prodaji te medijske kuće firmi Media 026 sa sedištem u naselju Vučak u Smederevu, čiji je vlasnik Boban Rajić, za oko 300 miliona dinara.

Štamparija Borba je, kao većinski vlasnik, prodala "Novosti".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side