RSE: Berlin zainteresovan da odredi specijalnog izaslanika EU za pitanje Kosova
18.09.2019 Beograd

RSE: Berlin zainteresovan da odredi specijalnog izaslanika EU za pitanje Kosova

RSE: Berlin zainteresovan da odredi specijalnog izaslanika EU za pitanje Kosova
Posrednika EU u dijalogu Kosova i Srbije, ako nova Evropska komisija odluči da imenuje specijalnog izaslanika koji će se baviti isključivo normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, trebalo bi da odredi Nemačka, nezvanično saznaje Radio slobodna Evropa.

Izvori RSE iz nemačke vlade su potvrdili da je zvanični Berlin veoma zainteresovan da potencijalni specijalni izaslanik bude iz te države. Prema izvorima u Berlinu, u trenutku kada se zvanično pokrene ova inicijativa, nemačka vlada će insistirati da posrednik u blokiranom dijalogu Kosova i Srbije bude njen predstavnik.

Kako objašnjavaju nemački izvori, time bi se "amortizovao" proces koji je do sada vodila odlazeća šefica EU diplomatije Federika Mogerini, a koji je, kako kažu u Berlinu, "neizbežno vodio ka 'razmeni teritorija' ".

Izvori iz nekih zemalja članica EU ističu da postoje dva razloga za imenovanje specijalnog predstavnika za kosovsko-srpski dijalog.

Prvi se tiče nedavne odluke američke administracije da imenuje Metjua Palmera kao izaslanika za Zapadni Balkan koji će se najviše baviti dijalogom Kosova i Srbije. Druga okolnost koja vodi ka odluci o imenovanju specijalnog izaslanika jeste budući visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel koji dolazi iz zemlje (Španija) koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Bez obzira što EU tvrdi da je statusno-neutralna prema Kosovu, diplomatski izvori EU smatraju da je Borelova pozicija kao pomagača ili posrednika u dijalogu veoma delikatna, navodi RSE.

Tobi Vogel, stručnjak iz Saveta za politiku demokratizacije (DPC) smatra da je ideja o imenovanju izaslanika EU koji bi nadgledao dijalog Beograda i Prištine, razumljiva jer bi se time rasteretio Žozep Borel koji bi se, po njemu, onda bavio hitnijim dnevnim pitanjima.

"Dijalog takođe ne bi trebalo da nadgleda visoka ličnost iz zemlje članice koja ne priznaje Kosovo. Specijalni izaslanik bi pomogao na oba fronta. Da bi ovo funkcionisalo, izaslanik bi trebalo da bude iz zemlje koja ima uticaj na Zapadnom Balkanu. U trenutku kada Velika Britanija odlazi iz EU, a Francuska je odlučila da postane skeptična prema proširenju, preostaje da to bude neko iz Nemačke", rekao je Vogel za RSE.

Evropski zvaničnici u razgovoru za RSE, opciju mogućeg imenovanja specijalnog izaslanika obrazlažu obavezama koje donosi položaj visokog EU predstavnika, a manje Borelovim ličnim stavovima o Kosovu. Prema tim zvaničnicima, dijalog Kosova i Srbije zahteva posebnu energiju, vremensku investiciju i posvećenost, tako da je "mudrije da se imenuje jedna osoba koja će se baviti isključivo ovim pitanjem".

Isti izvori najavljuju da, u formalnom smislu, ostaje na budućem visokom predstavniku Borelu da se izjasni da li će se lično baviti dijalogom ili će, što se smatra verovatnijim scenarijom, to pitanje delegirati specijalnom predstavniku.

"Žozep Borel zajedno sa komesarima Evropske komisije, mora da smisli kako nameravaju da pristupe dijalogu Prištine i Beograda. Ako Borel to preuzme, što je sasvim moguće, to znači obimna vremenska ulaganja. On je veoma kompetentan za to, ali on treba da razmisli i o obimu ovog posla", procene su koje je za RSE izneo jedan zvaničnik EU koji nije želeo da bude imenovan.

Prema nezvaničnim izvorima iz EU, Borel je već dao naznake da je raspoložen da se odrekne posredovanja u dijalogu, tako što bi imenovao specijalnog izaslanika.

Zvaničnici EU očekuju da će stvari biti kristalnije već u oktobru nakon rasprave u Evropskom parlamentu, kada bi trebalo da se diskutuje i o potvrđivanju imenovanja Žozepa Borela na mesto visokog evropskog predstavnika za zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku.

Nakon toga, ali svakako pre 1. novembra, kada novi saziv institucija EU preuzima dužnost, Borel bi trebalo formalno da se izjasni kako vidi upravljanje daljim tokom pregovora Srbije i Kosova koji su ;blokirani od novembra prošle godine kada je Vlada Kosova kao odgovor na poteze Srbije kojima blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije, donela odluku o uvođenju takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije.Okolnosti su dodatno zakomplikovane raspisivanjem vanrednih izbora na Kosovu za 6. oktobar, tako da će eventualni evropski posrednik u proces obnove dijaloga morati da uđe sa novom kosovskom vladom.

Međunarodna zajednica očekuje da će se nova kosovska Vlada ;fokusirati na pitanje taksi i time stvoriti uslove za nastavak pregovora, pošto Srbija bez toga odbija da se vrati za pregovarački sto, navodi RSE.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side