Romi u Novom Pazaru dobili montažne kuće
02.07.2019 Novi Pazar

Romi u Novom Pazaru dobili montažne kuće

Romi u Novom Pazaru dobili montažne kuće Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović uručili su danas u naselju Blaževo u Novom Pazaru ključeve socijalnih stanova za devet romskih porodica.


Vrednost projekta, koji je finansirala EU, Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi oko 600.000 evra.

Predstavnik romske zajednice u naselju Blaževo Mefailj Đukatani rekao je da je "ovo veoma srećan dan za ove porodice i zahvalio se donatorima i lokalnoj samoupravi".

Gradonačelnik Nihat Biševac rekao je da će grad nastaviti da radi na poboljšanju uslova života svih građana.

"Cilj nam je poboljšanje uslova života i bolja integracija Roma u našu lokalnu zajednicu, tako da ćemo nastaviti i u narednom periodu da radimo na tome", rekao je Biševac.

Ambasador EU Sem Fabrici rekao je da "integracija Roma ležu u srcu svih njihovih aktivnosti, te da vredno rade na obezbeđivanju njihovog smeštaja i obrazovanja".

"Romi su najveća manjina, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi, a istovremeno su, na žalost, najizolovanija i najmarginalizovanija. Integracija se postiže obezbeđivanjem kuće, obrazovanjem, zdravljem, nalaženjem posla", rekao je Fabrici.

Istakao je da je EU u projekte stanogradnje uložila 11,4 miliona evra, a da planira da u narednom periodu izdvoji još dodatnih 20 miliona evra.

Ministarka Mihajlović je rekla da je "za nju, kao ženu i majku, naročito važno što će u ovim kućama od danas živeti 20 dece".

"Oni su ti koji treba da pokažu da smo svi jedan narod, da nema razlike da li ste Rom, Srbin ili bilo koja druga nacionalnost. Moramo da vodimo računa da ne bude diskriminacije i da kao država stvaramo uslove da svi mogu da se školuju i da imaju posao", rekla je Mihajlović.

Montažne kuće su priključene na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu, asfaltiran je glavni put i sedam ulica u naselju, kao i pristupni put do ambulante i škole u Blaževu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side