Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona
16.11.2019 Kragujevac

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona Foto: pixabay
Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" predlažilo je danas da se formira posebno Tužilaštvo za nestale bebe koje će zajedno sa roditeljima i policijom doći do istine, umesto Zakona o nestalim bebama, koji je neprihvatljiv.

To je u Kragujevcu saopštio predsednik Upravnog odbora udruženja Radiša Pavlović koji je ujedno i član Vladine komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji.

Pavlović je rekao da zahtevaju od vrha vlasti da podrži inicijativu da se formira posebno tužilaštvo samo za bebe, da se sazna puna istina i pravda.

"Drugačije ne može, jedino tim modelom. Umesto zakona da se formira posebno tužilaštvo koje će zajedno sa MUP-om i roditeljima doći do istine na koju dugo čekamo", rekao je Pavlović novinarima pred početak sastanka sa roditeljima nestalih beba iz brojnih gradova Srbije.

Pavlović je rekao da roditelji u istrazi slučajeva imaju puno poverenje samo u vrh države i policiju.

S druge strane, poručio je Pavlović, odmah treba "deblokirati institucije, sudove i tužilaštvo koje je korumpirano".

"Ni po koju cenu priča o nestalim bebama, za sada, ne treba da ide u pravosuđe, sve dok se ne istraži svaki prijavljeni pojedinačni slučaj sumnje", rekao je Pavlović.

On je rekao naveo da je do sada oko 1.500 prijavljenih slučajeva, a da su procene da ima još oko 3.500 neprijavljenih.

Najviše prijava je u Kruševcu- 81 i u Kragujevcu- 61 prijava.

"Da bismo došli do istine o nestalim bebama ne treba nam Zakon o nestalim bebama, samo treba primeniti postojeće zakone", rekao je Pavlović.

On je naveo da je od samog početka, nacrt zakona kao predloženo rešenje bio neprihvatljiv za udruženja roditelja i da je umesto toga ponuđen plan da roditelji i policija koja dobija naloge od tužioca zajedno prikupljaju činjenice vezane za sumnju u otmicu beba.

Pavlović kaže da se zahtevaju i da nema kvalifikacije dela dok se ne prikupe dokazi i činjenice.

Pavlović je ukazao na mogućnost zloupotrebe zakonskih rešenja i udaljavanje od istine o nestalim bebama.

"Uvek smo tražili model koji je jedino prihvatljiv. Roditelji traže živu decu, ali ima i onih koji znaju da su im deca umrla i koriste priliku da se dočepaju novca oko ove najbolnije teme u državi. Oni nisu dobronamerni, njima zakon odgovara, jer će sudija moći da proceni kome pripada šteta i nadoknada, a kome ne", rekao je Pavlović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side