RIK: Proglašeno 18 izbornih listi, tri da isprave nedostatke
10.04.2016 Beograd

RIK: Proglašeno 18 izbornih listi, tri da isprave nedostatke

RIK: Proglašeno 18 izbornih listi, tri da isprave nedostatke
Republička izborna komisija je do ponoći proglasila 18 izbornih lista, a za 11 lista se čeka da postupe po zaključku za otklanjanje nedostataka.

U ponoć, u noći između petka i subote, istekao je rok za prijavu izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore.

Ukupno je primljeno 29 lista. 

Republička izborna komisija naložila je trima izbornim listama da u roku od 48 sati otklone nedostatke da bi mogle da učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 24. april.  

Nedostatke treba da otklone liste Zelena stranka, Građani i građanke Srbije i Nijedan od ponuđenih odgovora.

Koaliciji Zelena stranka naloženo je da u roku od 48 sati dostavi najmanje 433 valjano overene izjave birača.

Takođe, koalicija Romska partija, stranka "Bunjevci građani Srbije" treba u roku od 48 sati da otkloni nedostatke odnosno da dostavi 9.014 potpisa sa datumom overe ne ranije od 7. aprila.

Za kandidata, narodnog pevača, Hasana Dudića treba da dostavi potvrdu o izbornom pravu, kao i za Gordanu Šajn.

Politička stranka Nijedan od ponuđenih odgovora, treba u roku od 48 sati da za kandidata Hajriku Žučanin dostavi izjavu kojom se prihvata kandidatura za narodnog poslanika.

Rešenjem je odbijen predlog stranke Srpsko ruski pokret da joj se utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine.

U Inat - složno za Srbiju - Narodni savez u roku od 48 časova, takođe, da otkloni nedostatke izborne liste, a doneto je rešenje i da Dijalolg -Mladi sa stavom imaju članove u proširenom sastavu RIK-a.

Povlačenje izbornih lista moguće je najkasnije do 12. aprila u ponoć, a RIK ima obavezu da najkasnije 13. aprila u ponoć utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku". 

Prva na glasačkom listiću biće lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", a druga "Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)", dok će treća biti "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".

Slediće "Dr Vojislav Šeselj - Srpska radikalna stranka", a zatim i "Dveri-Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović", pa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Pod rednim brojem sedam biće lista "Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS", a zatim će ići "Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", "SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin" i lista "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević".

Sledi lista "Grupa građana za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec", pa "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", "Republikasna stranka-Republikanus part-Nikola Sandulović" i "Srpsko ruski pokret - Slobodan Dimitrijević".

Tu su i Romska lista Srbije, "Levica Srbije - Borko Stefanović", "Dijalog- mladi sa stavom - Stanko Debeljaković" i "Dosta je bilo" Saša Radulović.

RIK je u subotu održao pet sednica.

Da bi lista bila proglašena potrebno je najmanje 10. 000 pravno valjanih izjava. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji pravo glasa ima 6.737.808 birača.

autor: MIM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side