RIK: Pravo glasa ima 6.739.441 birača
22.04.2016 Beograd

RIK: Pravo glasa ima 6.739.441 birača

RIK: Pravo glasa ima 6.739.441 birača
U Srbiji će na opštim izborima koji se u nedelju održavaju moći da glasa 6.739.441 birača, izjavio je večeras predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

U Beogradu pravo glasa ima 1.618.264 birača, u Vojvodini 1.728.000, na Kosovu i Metohiji 100.094, a u centralnoj Srbiji 3.269.633, rekao je Đurđević na sednici RIK-a.

RIK je doneo i odluku o tome da se ženama koje zbog udaje nemaju isto prezime u ličnoj karti i u biračkom spisku ipak dozvoli da ostvare pravo glasa koje im je Ustavom zagarantovano.

"Biraču treba omogućiti da glasa, bez obzira na to što je u izvodu iz biračkog spiska navedeno drugo prezime, ali pod uslovom da se na osnovu slike birača i jedinstvenog matičnog broja u ličnoj karti može da utvrdi da je u pitanju ista osoba", odlučili su članovi RIK-a.

Povodom kritika u medijima na račun troškova za UV lampe i biračke kutije, Đurđević je naveo da je ove godine podvučena crta i da toga u buduće neće biti.

Biračkim odborima eksplicitno je naređeno da sve lampe po završetku glasanja sa izvađenim baterijama vrate u originalna pakovanja i dostave RIK-u, rekao je on i dodao je one ranije nisu vraćane kako bi odbori mogli da ih koriste na lokalnim i mesnim izborima.

Od sada će kada im zatrebaju moći ponovo da ih preuzmu u RIK-u, rekao je Đurđević.

Predsednik RIK-a je kao jedan od razlog za nabavku sprejeva naveo i to što im je istekao rok.

Prema njegovim rečima, izborne kutije, koje su završile i kao inkubatori za piliće, ne mogu se vraćatu u RIK jer ih teško čuvati na jednom mestu zbog velikog prostora koje zauzimaju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side