RGZ će tražiti da se podnesu krivične prijave protiv Štrajkačkog odbora
04.03.2019 Beograd

RGZ će tražiti da se podnesu krivične prijave protiv Štrajkačkog odbora

RGZ će tražiti da se podnesu krivične prijave protiv Štrajkačkog odbora Foto: Beta/Dragan Gojić
Republički geodetski zavod će zatražiti od Državnog prvobranilaštva da podnese krivične prijave protiv rukovodstva Štrajkačkog odbora zbog kršenja Zakona o štrajku, saopštio je danas RGZ.

 


"Svi zaposleni Republičkog geodetskog zavoda imaju pravo na svoju punu zaradu u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i odredbama Sporazuma o prekidu štrajka. Sramotno je da pojedinci namerno svojim protivzakonitim delovanjem opstruiraju da zaposleni dobiju svoju zaradu u skladu sa potpisanim Sporazumom sa Vladom Srbije", navedeno je u saopštenju koje je potpisao direktor RGZ Borko Drašković.

Istaknuto je da su rukovodioci službi za katastar nepokretnosti u obavezi su da poštuju sve propise i Sporazum o prekidu štrajka koji je Vlada Srbije potpisala sa predstavnicima sindikata, kako bi zaposleni RGZ-a ostvarili pravo na zaradu u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

"Ukoliko rukovodioci službi budu kršili neki od propisa ili Sporazum o prekidu štrajka i na taj način doveli u pitanje visinu primanja na koju su zaposleni ostvarili pravo, molimo službenike i službenice RGZ-a da o tome obaveste Odeljenje finansija na adresu finansije@rgz.gov.rs, kako bi se preduzele mere za korekciju nedostataka", piše u sopštenju.

Ukauano je da rukovodstvo RGZ ima informaciju da je Štrajkački odbor namerno iscenirao problem oko isplata zarada službenicima u Novom Sadu, kako bi bio stvoren povod za štrajk.

"Ovu podvalu, na štetu zaposlenih, napravili su predstavnici sindikata po nalogu svojih mentora i sponzora. Očigledno je da su tu igru prozreli i sami oštećeni zaposleni u Novom Sadu i da zbog toga i nisu prihvatili da i ovog puta naivno uđu u štrajk i budu iskorišćeni za tuđe interese", navedeno je u sopštenju i dodato da rukovodstvo RGZ-a ima informaciju da je u toku priprema pokušaja da se "u još većem obimu sabotira isplata zarada zaposlenima".

Zbog toga će, kako je istaknuto, biti preduzete zakonom predviđene mere protiv onih koji budu kršili propise i Sporazum o prekidu štrajka.

"Protivpravni i iskonstruisani štrajk, koji je više halabuka i opstrukcija katastra, pokrenut je bez ikakvog povoda i samo nanosi štetu instituciji, a cilj je ostvarivanje političkih interesa malog broja moćnika. Stopiranjem rada RGZ-a, blokira se rad privrede i sprečava normalno funkcionisanje dela Vlade, pre svega ministarstava pravde, privrede, građevine", navedeno je u sopštenju uz ocenu da je ponašanje pojedinaca, čelnika sindikata ASNS i Nezavisnost, koji su izazvali štrajk neodgovorno i da nanaosi štetu građanima, poreskim obveznicima i državi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side