Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja u Kongresu SAD
15.07.2020 Beograd / Vašington

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja u Kongresu SAD

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja u Kongresu SAD Foto: Beta, AP / J. Scott Applewhite
Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, ali i izjava, dela i politika koje dovode u pitanje genocid, upućena je u Predstavnički dom američkog Kongresa, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

Zastupnica u Predstavničkom domu Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson) uputila je u taj dom Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

Rezoluciju koja je 13. jula upućena Komitetu za oružane snage podržali su i njene stranačke kolege, zastupnici iz reda demokrata, Eliot Engel (Eliot Engel) i Džejms Mekgavern (James McGovern).

"Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, zadržali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice", navodi se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se dodaje i da su Slobodan Milošević i jugoslovenska vlada direktno podržali etničko čiščenje, što je dovelo do raseljavanja više od dva miliona osoba i preko 100.000 ubijenih, desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući koncentracione logore na području Prijedora.

Rezolucija podseća da je Radovan Karadžić osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da su on i Ratko Mladić osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom, kao i da su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Neki istaknuti zvaničnici Srbije i zvaničnici bosanskih Srba, uključujući aktuelnog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, genocid u Srebrenici lažno označavaju 'izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka', negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid ili na drugi način pokušavaju da trivijalizuju opseg i značaj genocida", dodaje se u tekstu.

U zaključku, Rezolucijom se osuđuje genocid koji su počinile srpske snage u BiH, osuđuju se izjave, dela i politike koje dovode u pitanje genocid.

"Podstiče se Veće za implementaciju mira (PIC) da da puna ovlašćenja Kancelariji visokog predstavnika BiH, te podstiče visoki predstavnik da koristi puna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sprovede i da pozove na okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici", navodi se u zaključku.

SAD se ohrabruju da održe politiku koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivaju se svi politički lideri da prestanu da koriste retoriku podela kako bi postigli kratkotrajne ciljeve.

"Apelujemo na sve političke lidere da pokažu hrabrost zalažući se za toleranciju, empatiju i međusobno poštovanje u svrhu njegovanja trajnog pomirenja, mira i prosperiteta za građane BiH", navodi se u zaključcima i dodaje da ostaje zabrinutost da etničke tenzije koje izazivaju politički lideri mogu odvratiti od oporavka i pomirenja u BiH, pa čak i podstaći novo nasilje sa potencijalno smrtonosnim posledicama.

Mnogi u Republici Srpskoj, institucije, opštine, odaju počast i veličaju ratne zločince u pokušaju da ponovo napišu istoriju, te da školski programi uče đake lažnim narativima o Srebrenici ili je izostavljaju, dodaje se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se ukazuje i da su "neke nevladine organizacije u Srbiji posvećene ljudskim pravima i pravdi bile od velike pomoći u dokumentovanju zločina koji su se dogodili tokom sukoba u BiH, kao i njihovih počinilaca, i neumorno su radili na podsticanju srpskih zvaničnika i javnosti da priznaju zločine koje su počinile srpske snage tokom tog sukoba i podržale potragu za pravdom za ove zločine".

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari je 11. jula obeležena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side