RERI: Nacionalni plan za smanjenje emisija ne primenjuje se od 2018. godine
10.02.2020 Beograd

RERI: Nacionalni plan za smanjenje emisija ne primenjuje se od 2018. godine

RERI: Nacionalni plan za smanjenje emisija ne primenjuje se od 2018. godine Foto: Pixabay
Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) danas je na konferenciji za novinare u Beogradu saopštio da Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) nije primenjen 2018. godine, kao i da se postavlja pitanje da li su maksimalne vrednosti emisija poštovane i u 2019. godini.

Programski direktor RERI-ja, Mirko Popović naveo je da su "tokom 2018. godine maksimalne godišnje emisije sumpor dioksida prekoračene u sedam postrojenja obuhvaćenih ovim planom, kao i da niko zbog toga nije pozvan na odgovornost".

Srbija se obavezala da obezbedi primenu Direktive o velikim ložištima u zemljama članicama Energetske zajednice, izradom i sprovođenjem NERP-a od 1. januara 2018. do 31. decembra 2027. godine, ali da do primene Direktive nije došlo.

Iz RERI-ja navode da je Vlada Srbije dve godine nakon što je primena NERP-a faktički počela, 30. januara 2020. godine donela izmenjeni NERP, 15 dana nakon što je Sekretarijat Energetske zajednice otvorio postupak protiv Srbije jer ne primenjuje Direktive o velikim ložištima u utvrđenom roku.

Popović je rekao da "usvajanjem izmenjenog NERP-a Vlada uopšte ne garantuje njegovu primenu u periodu između 2020. i 2027. godine".

U izmenjenoj verziji NERP-a izbrisana je 2018. godina kao ona od kada se plan primenjuje, dok su "očekivane mere" koje bi operateri (EPS i NIS) trebalo da primene kako bi dostigli NERP-om predviđene emisije sada izmenjene u "okvirne očekivane mere", poručili su iz RERI-ja.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side