Rektorka Popović: O smanjenju školarina odlučivaće fakulteti
10.09.2020 Beograd

Rektorka Popović: O smanjenju školarina odlučivaće fakulteti

Rektorka Popović: O smanjenju školarina odlučivaće fakulteti Foto: Novi magazin/Đurađ Šimić
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je danas da će svaki fakultet za sebe utvrditi da li imaju uslova za bilo kakvo smanjenje školarina.


Rektorka je za TV N1 kazala da iako zna da mnogi studenti imaju finansijskih problema, ni fakulteti ne smeju da ugroze nastavu.

Studenti okupljeni u inicijativi "Kreni-promeni" okačili su u sredu na ulazu u Studentski park u Beogradu transparent na kojem piše "30 odsto za studente nema, 130 odsto za stadion ima".

"Nesporno je da se veliki broj studenata nalazi u teškoj sitiacij, što zbog sopstvenih okolnosti ili njihovih porodica, i to je nešto gde bi hteli svi fakululteti da pomognu. Ali i sami fakulteti imaju svoje troškove. Iz tog razloga KONUS je na sednici prošle nedelje doneo odluku da se uputi zahtev ministarstvu i Vladi Srbije da se osnuje fond za najugroženije studente, i taj zahtev je poslat", kazala je Popović.

Fakulteti su, kako je navela, na pojedinačne studentske zahteve odgovarali u vezi sa smanjenjem školarina, kao što su i do sada činili. "Tako će, u zavisnosti od situacije samih fakulteta, oni sami učiniti šta se može", objasnila je Popović.

O smanjenju bodova fakulteti ne mogu da odlučuju bez Skupštine Srbije, ali je, prema rečima rektorke, "ministarstvo izrazilo spremnost da na osnovu raspoloživih sredstava poveća broj budžetskih studenata nezavisno od broja realizovanih bodova".

"To bi bio podsticaj za one studenete koji su uložili napore da ispune svoje akademske obaveze", rekla je rektorka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side