Rektor: Država da reši problem milom ili silom
27.10.2011 Beograd

Rektor: Država da reši problem milom ili silom

Rektor: Država da reši problem milom ili silom
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević pozvao je danas studente da prekinu sa protestima, a državu da, ukoliko do toga ne dođe, uvede red.

"Pozivam državu da reši problem kako zna i ume. Dogovorom, milom ili silom, to nije moj posao", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Rektoratu UB, dodajući da je njegov posao da drži nastavu.

Kovačević je naveo da su fakulteti državno vlasništvo i da država treba da uvede red u svojim prostorijama.

Prema njegovim rečima, studenti koji danima blokiraju Filološki fakultet naneli su veliku materijalnu štetu i ugrozili nastavni proces na fakultetu, a ako se nastavi još 15 dana, svi će izgubiti godinu jer neće imati dovoljan broj bodova.

Rektor Univerziteta u Beogradu je rekao da studenti koji protestuju drže kao taoce 400 nastavnika i 10.000 studenata koji hoće da pohađaju nastavu.

"Oni imaju taoce u zgradi Filološkog fakulteta, a vlasnik zgrade neće da reaguje, iako je dužan", rekao je Kovačević i dodao da ih neće krivično goniti, ali će traži nadoknadu pričinjene materijlne štete.

Studenti još od 20. oktobra blokiraju Filozofski i Filološki fakultet, zahtevajući odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

Nastavljaju se blokade fakulteta

Filološki i Filozofski fakultet biće blokirani sve dok študentski plenumi ne dobiju pisane potvrde i garancije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, kažu u studentskim organizacijama.

Kako su naveli predstavnici plenuma na oba fakulteta, studentima se "podmeće papir" na kojem stoji da Ministarstvo prosvete nešto preporučuje, a nema nikakve garancije da će fakulteti na to i pristati.

Predstavnik plenuma Filološkog fakulteta rekao je da je izjava rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića da je toj ustanovi naneta velika materijalna šteta i da će morati da je nadoknade oni koji su je napravili, "pokušaj da se sabotira protest".

"Mi se ne ponašamo huliganski. Prema informacijama koje imam do sada nije pričinjena nikakva materijalna šteta, ako se utvrdi da se tako nešto, ipak, dogodilo spremni smo da tu štetu nadoknadimo", kazao je predstavnik plenuma Filološkog fakulteta.

autor: MP/AS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side