Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića
16.01.2018 | 11:35h ► 22:00h Beograd

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića Foto: Zoran Raš
Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je jutros u Kosovskoj Mitrovici. Ta vest izazvala je brojne reakcije.

Misija Euleksa saopštila je da snažno osuduje "akt kriminalnog terora kojim je danas okončan život Olivera Ivanovića" pozivajući nadležne organe da sprovedu brzu i efikasnu akciju pronalaska krivca.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović umro je danas u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pošto je na njega nepoznata osoba ispalila više hitaca iz pištolja.

"Misija Euleksa poziva nadležne organe da sprovedu brzu i efikasnu akciju koja će dovesti do hapšenja počinioca ovog strašnog zločina. Misija je spremna da u skladu sa svojim mandatom pruži odgovarajuću pomoć", navodi se u saopštenju.

Šefica te misije Aleksandra Papadopulu izrazila je u svoje i ime cele misije saučešće porodici i prijateljima Ivanovića i pozvala na sve "one koji poseduju bilo kakvu informaciju koja može dovesti do hapšenja onih koji su odgovorni za smrt Ivanovića, da se obrate nadležnim organima".

Ona je takođe pozvala "sve pripadnike zajednice da ostanu mirni i dostojanstveni u tom teškom trenutku".

 

NATO osudio ubistvo Ivanovića i poziva na uzdržanost i nastavak pregovora

NATO je danas osudio ubistvo lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića i pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima u Briselu, uz posredstvo Evropske unije.

Portparolka alijanse Oana Lunge rekla je da će mirovne snage na čelu s NATO, fomirane 1999. godine, "nastaviti da garantuju bezbednost i slobodu kretanja širom Kosova" posle današnjeg ubistva. "NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, i poziva na nastavak ;dijaloga što je pre moguće, jer je on od ključne važnosti za mir i bezbednost u regionu", kazala je Lunge.

Delegacija Srbije napustila je ranije danas pregovore u Briselu, posle ubistva Olivera Ivanovića.

Lunge je apelovala na "sve strane da pokažu uzdržanost kako bi se smanjile tenzije i dozvole sudskim vlastima da sprovedu punu istragu".

Ivanović je ubijen jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice sa više hitaca iz pištolja.

 

Antić, Knežević, Popović: Kazniti počinioce ubistva Ivanovića

Predstavnici više partija u Srbiji, koje čine vladajuću koaliciju, osudili su danas ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Goran Knežević osudio je ubistvo Ivanovića i rekao da je taj teroristički čin mora biti adekvatno kažnjen.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić rekao je da ubistvo Ivanovića ne sme ostati nerasvetljeno, kao što je slučaj sa nizom ubistava kosovskih Srba od 1999. godine i ubistvo Inovića ocenio kao kukavičkii teroristički čin.

On je od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, a pre svega od Evropske unije, zatražio da u najkraćem roku otkriju počinioce.

Antić je ocenio da se "samo brzom i odlučnom akcijom i otkrivanjem ubica jednog od najdoslednijih boraca za mir i toleranciju na Kosovu i Metohiji može ukloniti oblak strepnje i straha pod kojim godinama žive kosovski Srbi, a na šta je upozoravao i Oliver Ivanović".

"Oni koji su ubili Olivera Ivanovića, ma ko to bio, počinili su i zločin protiv svakog Srbina na Kosovu i Metohiji i zadali udarac njihovoj bezbednosti i mirnom životu. Ovo je napad i na državu Srbiju i na sve napore koje ona čini da zaštiti svoje stanovništvo na Kosovu i Metohiji i ona će ga tako i tretirati", rekao je Antić.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović ocenio je da je ubistvo Ivanovića teroristički čin koji predstavlja otvoreni napad na Srbiju, njene nacionalne interese na Kosovu i na Srbe koji tamo žive.

"Nakon snažno izraženog jedinstva naroda u južnoj pokrajini, koji opet postaje snažan i politički i populacioni faktor, usledili su napadi na Srbe, pretnja ratom i ubistvima od strane teroriste i zločinca Kadrija Veseljija, i kao vrhunac nove hajke na Srbe - ubistvo Olivera Ivanovića. Ništa se ne dešava slučajno na Kosovu u ovih nekoliko dana i sve izgleda sinhronizovano i planirano", ; naveo je Popović u saopštenju.

 

Šutanovac: Ivanović bio čovek saradnje i tolerancije

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izrazio je danas saučešće porodici Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da je Ivanović bio čovek saradnje i tolerancije.

Šutanovac je na svom Tviter nalogu napisao da je Ivanović bio čovek mira.

"U vremenu sukoba i mržnje, Oliver Ivanović je bio čovek saradnje i tolerancije. Oliver je bio čovek mira. Kao takvog ćemo ga pamtiti. Obaveza svih nas je da ne dozvolimo da zavlada svet prošlosti iz koga su poleteli ovi meci. Najdublje saučešće njegovoj porodici", napisao je Šutanovac.

 

Ljajić se rasplakao dok je govorio o Oliveru Ivanoviću

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da misli da se nikada neće saznati ko je ubio lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

"Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića", rekao je Ljajić koji se rasplakao dok je na Radio-televiziji Srbije govorio o Ivanoviću.

Lajić je kazao je da je često Ivanovića pitao zašto ostaje u Kosovskoj Mitrovici posle svega što mu se dogodilo.

"Osuđen je na pravdi boga a sada i ubijen, ispada da je bio sigurniji u zatvoru nego na slobodi", rekao je Ljajić.

Naglasio je da je razgovarajući sa nekim zajedničkim prijateljima saznao da je poslednjih dana Ivanović bio veoma zabrinut. Istakao je da je suština da se otkrije ko su počinioci ubistva.

 

Živković: Politički krivac za ubistvo Ivanovića režim u ovoj zemlji

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je politički krivac za jutrošnje ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "režim u ovoj zemlji" koji je u koaliciji sa Ramušom Haradinajem, i da očekuje brzi odgovor srpskih policajaca i istražnih organa iz Severne Mitrovice.

"Politički krivac je režim koji je u ovoj zemlji, koji je u koaliciji sa Ramušom Haradinajem, a ko je izvršilac, očekujem da saznamo što pre", kazao je Živković novinarima u Beogradu.

On je kazao da to što je Oliver Ivanović ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde nema Albanaca, ukazuje na nedostatak bezbednosti u tom delu, a što nikako nije smelo da se dogodi.

"Očekujem da istražni organi sastavljeni od Srba daju što pre pravu informaciju. Sigurno je da je na tom mestu bila neka kamera, jer je severna Mitrovica pokrivena masom video kamera od kojih, odnosno od kojeg posla je Aleksandar Vulin sebi kupio stan", kazao je Živković.

On je dodao da je bio dugodišnji prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ističući da je on bio čovek koji ni na koji način nije proizveo nikakav povodom da se o njemu kaže ružna reč, a kamoli da neko na njega puca.

"Oliver je bio moj prijatelj, mi smo sarađivali i pre petog, oko i posle 5. oktobra. On je bio prvi na listi koalicije 'Povratak' kad su Srbi s Kosova prvi put izašli na izbore posle petog oktobra", kazao je Živković.

 

Radulović: Saučešće porodici, očekujemo reakciju nadležnih

Predsednik pokreta Dosta je bilo (ĐB) Saša Radulović izrazio je danas na svom Tviter nalogu saučešće porodici Olivera Ivanovića i dodao da očekuje reakciju nadležnih organa radi "brzog hapšenja ubice i nalogodavaca".

"Redak glas razuma na KiM ubijen je jutros u Kosovskoj Mitrovici. Saučešće porodici Olivera Ivanovića. Njihov gubitak je nemerljiv, Izgubili smo i svi mi", naveo je Radulović.

Radulović je dodao da se očekuje reakcija nadležnih organa.

"Čekamo nadležne. Prihvatljivo je jedino brzo hapšenje ubica i nalogodavaca. Reči su jeftine. Zadržite ih za sebe. Dela", rekao je on.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da od nadležnih organa očekuje da hitno uhapse nalogodavce i ubice Olivera Ivanovića, čijom su smrću, kako je naveo, izgubili svi građani Srbije.

Radulović je kazao da je Ivanović, kao istaknuti opozicionar, bio "jedan od retkih glasova razuma na Kosovu i Metohiji".

"Ono što očekujemo od vlasti i u Beogradu i u Prištini je da se manu praznih reči. Reči su jeftine. Trebaju nam dela", navodi se u saopštenju pokreta Dosta je bilo i dodaje da je "u Kosovskoj Mitrovici na vlasti Srpska napredna stranka (SNS), a Prištini je na vlasti Haradinaj koji je u koaliciji i uz podršku SNS-a".

Radulović je ocenio da je na konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sazvanoj posle sednice Saveta za nacionalnu berzbednost povodom ubistva Ivanovića, on nastupao kao predsednik SNS-a, a ne kao predsednik zemlje.

"Sat vremena smo slušali optužbe o svemu i svačemu, napade na opoziciju, priču o umobolnim ljudima, o poremećenim ljudima, o ovome i onome, ko je kriv ko nije kriv. Slušali smo o tome kako je Aleksandar Vučić tobože najbolji prijatelj Olivera Ivanovića. Ispada samo da je Marko Đurić koji ga je napadao i crtao metu na njegovim leđima u stvari radio samoinicijativno", rekao je Radulović.

On je kazao da građani Srbije sve to gledaju.

"Nikoga ne optužujemo, samo očekujemo da država radi svoj posao. Ubice i nalogodavci moraju da budu privedeni pravdi", rekao je Radulović.

 

DSS: Surovo smaknuće Olivera Ivanovića - šok za otrežnjenje

Demokratska stranka Srbije saopštila je da tragična sudbina predsednika GI SDP Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici, na brutalan način opominje da stanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onako kako se u javnosti predstavlja.

U saopštenju DSS je navela da je šokirana vešću da je Ivanović surovo smaknut ispred svojih stranačkih prostorija.

"Potrebno je promeniti politiku države prema pitanju Kosova i Metohije i uložiti iskrene napore da se o tome postigne jedinstvo srpskog naroda, bez obzira na sve razlike o drugim političkim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ubistvo Olivera Ivanovića poslednji u nizu nerasvetljenih zločina počinjenih na severu Kosova i Metohije poslednjih godina.

"Dužnost je države Srbije da se neodložno, u potpunosti i najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen. To je jedini način da se promeni sadašnja atmosfera straha i nesigurnosti koja vlada u našem narodu i obezbedi njegov opstanak u ovom delu Srbije", navela je DSS. 

 

Tači: Izvršioce zločina izvesti pred lice pravde

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je oštro osudio ubistvo predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i zatražio hitno rasvetljavanje zločina. 

"Pozivam organe reda da što brže rasvetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde", rekao je predsednik Tači, a preneo njegov kabinet.

On je pozvao građane Kosova svih nacionalnih zajednica na severu da sarađuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što pre rasvetljeno. 

 

Šef UNMIK-a: Šokiran sam ubistvom Olivera Ivanovića

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da je šokiran jutrošnjim ubistvom ubistvom lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u blizini njegove kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici i snažno osudio taj akt.

Dodao je da veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno.

"Verujem da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin", naveo je Tanin, a preneo UNMIK.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Olivera Ivanovića "u svoje i u ime cele UN porodice".

 

Vlada Kosova osudila ubistvo Olivera Ivanovića

Vlada Kosova osudila je jutropnje ubistvo lidera Građanske inicjative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića u severnom delu Mitrovice.

"Vlada Kosova ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja izazov za vladavinu prava i sve pokušaje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo", navodli se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada poziva sve građane da sarađuju sa organima reda u rasvetljavanju ubistva Ivanovića, a od snaga bezbednosti zahteva da otkriju i privedu počinioce zločina.

 

Dodik: Ubistvo Ivanovića udar na stabilnost Srbije i severa Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" predstavlja "klasičan udar na stabilnost Srbije i severa Kosova", i na "zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja među ljudima na Kosmetu".

Dodik je ubistvo Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici nazvao zločinačkim činom koji je šokirao sve građane Republike Srpske.

"Izražavam punu podršku institucijama Srbije u nalaženju onih koji stoje iza ovog ubistva i njihovom kažnjavanju, kao i sprečavanju očiglednog pokušaja pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i pokušaju destabilizacije Srbije", saopštio je kabinet predsednika RS. 

Dodik je u ime građana Republike Srpske i svoje ime izrazio saučešće porodici Ivanovića.

Brajović osudio ubistvo Ivanovića i izrazio nada da će biti nastavljen briselski dijalog

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović osudio je danas u Podgorici, tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ivanović je izrazio nadu da će uprkos tom događaju biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

Čanak: Ubistvo Olivera Ivanovića veliki udar na mir i stabilnost na Kosovu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "veliki udarac na mir i stabilnost" na Kosovu i zatražio od nadležnih da što pre pronađu odgovorne za taj zločin.

"Očekujemo da nadležni organi ulože sve raspoložive snage i što pre identifikuju i privedu pravdi kako počinioce ove brutalne likvidacije, tako i njihove nalogodavce", naveo je Čanak u saopštenju.

On je dodao je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine sa žaljenjem i nevericom dočekala vest o ubistvu Olivera Ivanovića.

 

LDP: Kukavičko ubistvo Ivanovića ne sme biti iskorišteno za udaljavanje

Lider Lberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je ubistvo lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića tragičan čin koji ne sme biti iskorišten za udaljavanje Beograda i Prištine.

"Dijalog mora biti nastavljen, jer je to dug svim ljudima koji su svojim životima platili cenu sopstvenog uverenja da mir, stabilnost i budućnost nemaju nikakvu alternativu i zbog toga ne smemo skrenuti u ekstremizam bilo koje vrste", rekao je Jovanović.

Ivanovićevo ubistvo je lični gubitak pre svega za njegovu porodicu, prijatelje i sve one koji su poštovali ono što je on radio, ali i "gubitak za sve ljude koji su u dijalogu i smirivanju tenzija i u kosovskom i u srpskom društvu" videli odgovor na ono što se dešavalo decenijama, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da duboko žali što je ljudski život ugašen nasilnim putem, kukavički, i što je jedna porodica ostala bez supruga i oca.

"U ovim trenutku potrebna nam je uzdržanost i politička pamet, kako ova tragedija ne bi bila iskorišćena za udaljavanje Beograda i Prištine, jer je ovo udarac i za Albance i za Srbe koji žele da mirno žive u svojim društvima i rešavaju svoje osnovne potrebe", ocenio je Jovanović.

 

Šutanovac: Ubistvo Olivera Ivanovića je pucanj u mir

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac ocenio je danas da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "pucanj u mir" i "prvi politički atentat u poslednjih 15 godina".

Izražavajući saučešće porodici Olivera Ivanovića i svim građanima Srbije, Šutanovac je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom Nove stranke Zoranom Živkovićem kazao da je Ivanović imao viziju građanskog mira na Kosovu.

"Danas je tužan dan i velika tragedija. Njemu su mnogi u proteklom vremenu crtali metu na leđima. Ovo nije pucanj u njega kao čoveka, roditelja, brata, oca već u čoveka koji se zalagao za mir. Atentat na Olivera Ivanovića je vraćanje u davne godine", kazao je lider DS-a.

Po njegovim rečima, ubistvo Olivera Ivanovića je "poruka da ne smete mirno da govorite i zalažete se za vrednosti društva a da vas ne stigne metak".

"Ne znamo ko je kriv, ali znamo da niko nije nevin. Svi su krivi, ovo je tragičan događaj za sve", kazao je Šutanovac i pozvao nadležne da "ne objašnjavaju ko je Oliver bio već da kažu ko je pucao u njega u ko je naredio ili inspirisao taj pucanj".

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da Ivanović nije zaslužio ovakvu smrt.

On je kazao da je Ivanović uhapšen kad se u Srbiji promenila vlast i kada su došli "neki Đurić i neki Vučić koji od jutros glume da im je žao a optuživali su ga da želi da oslabi srpsko jedinstvo".

Živković je kazao da hitno treba utvrditi činjenice o ubistvu i pozvao građene da večeras od 19 sati ispred Hrama Svetog Save zapale sveće za Olivera Ivanovića.

 

Gojković: Ubistvo Olivera Ivanovića upereno protiv mira i stabilnosti u regionu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je danas osudila ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i ocenila da je taj zločin uperen protiv mira i stabilnosti u regionu.

"Najoštrije osuđujem besprizorni teroristički akt ubistva Olivera Ivanovića, koji je uperen protiv svih Srba na Kosovu i Metohiji, države Srbije, mira i stabilnosti u regionu. Ovaj gnusni i kukavički čin zahteva osudu i hitnu reakciju organa Euleksa i Unmika kako bi počinioci ovog zločina što pre bili izvedeni pred lice pravde", navela je Gojković u saopšenju.

Dodala je da očekuje da se neizostavno izađe u susret zahtevu državnih organa Srbije da učestvuju u sprovođenju istrage o ubistvu Ivanovića na teritoriji Kosova.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje ime upućujem najiskrenije i najdublje saučešće porodici Olivera Ivanovića. U ovom teškom trenutku, iako to ne može da predstavlja dovoljnu utehu, želim da naglasim da će Srbija insistirati na sprovođenju pravde i da ovaj zločin neće proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

 

Pašalić: Ubistvo Ivanovića zločin protiv osnovnih civilizacijskih vrednosti

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je ubistvo Olivera Ivanovića ima za cilj širenje straha među pripradnicima srpske zajednice na Kosovu.

"Atentаt nа Oliverа Ivаnovićа, srpskog političаrа nа Kosovu i Metohiju, koji je dаnаs izvršen nа prаgu prostorijа njegove strаnke, predstаvljа zločin protiv osnovnih vrednosti nа kojimа počivаju sve civilizovаne držаve, kаo što su prаvo nа život i bezbednost", naveo je Pašalić u izjavi.

On je rekao da strepnjа i bojаzаn zа sopstveni život nikаdа nisu bili sаveznici u uspostаvljаnju vlаdаvine prаvа i zаjedništvа, već da su nаjveći neprijаtelj demokrаtije i njenih vrednosti.

"U cilju pronаlаženjа ubicа Oliverа Ivаnovićа, kаo i u interesu prаvde, pozivаm nаdležne dа hitno istrаže ovаj zločin i njegove počinioce privedu i kаzne", izjаvio je Pаšаlić.

Ivanović je umro u danas u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pošto je na njega nepoznata osoba ispalila više hitaca iz pištolja.

 

Han osudio ubistvo Ivanovića, rekao da dijalog mora da se nastavi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han osudio je danas ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i pozvao sve da ostanu smireni.

"Strogo osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića i upućujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Svi akteri moraju sad da ostanu mirni, da deluju odgovorno i dozvole sudskim vlastima da izvrše podrobnu istragu i dovedu počinioce pred lice pravde", napisao je Han na Tviteru.

Han je takođe rekao da "nema alternative dijalogu" Beograda i Prištine, koji, kako je dodao, "mora da se nastavi što je pre moguće.

Za danas zakazan nastavak razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Beogradu otkazan je posle vesti o ubistvu Ivanovića.

Ivanović je ubijen jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice.

 

Ambasador SAD i šef OEBS na Kosovu osudili ubistvo Ivanovića

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi i šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu osudili su danas ; je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i pozvali sve pravosudne institucije na Kosovu da brzo istraže taj incident i dovedu počinioce pred lice pravde.

"Pozivamo sve strane da izbegavaju opasnu retoriku i ostanu mirni u ovom osetljivom vremenu, i da se ponovo posvete nastavku rada na normalizaciji odnosa i poboljšanju života građana Kosova i Srbije", rekao je Delavi.

Bratu je naveo da je šokiran i duboko ožalošćen vešću da je ubijen Oliver Ivanović.

On je ocenio da je Ivanović bio jedan od najistaknutijih predstavnika kosovskih Srba skoro dve decenije, koji se neumorno angažovao u korist svoje zajednice i bio je veoma uvažen sagovornik na Kosovu.

"Tokom ovih godina imao sam privilegiju da ga lično poznajem i uvek sam se divio njegovom intelektu, staloženosti i posvećenosti. Videti da jedan političar može da bude hladnokrvno ubijen u 2018. na Kosovu razorna je pomisao. Ovo će biti veliki test za vladavinu prava na Kosovu", kazao je Bratu.

Ivanović je umro u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pošto je na njega nepoznata osoba jutros ispalila više hitaca iz pištolja ispred sedišta Građanske inicijative SDP.

 

Cvijanović: Ubistvo Ivanovića strašan i nedopustiv čin

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDO Olivera Ivanovića strašan i nedopustiv čin.

"Treba da se vidi zbog čega postoji likvidacija te vrste, na koji način će stvari biti dovedene na čistac i kako će biti sankcionisani odgovorni za taj gnusni čin", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je uputila telegram saučešća porodici Ivanović, prijateljima i saradnicima, izražavajući nadu da će počinioci biti brzo izvedeni pred lice pravde.

"Osuđujem svaki vid nasilja i nadam se da će počinioci biti brzo izvedeni pred lice pravde", navela je premijerka RS.Ivanović je ubijen jutros u Kosovskoj Mitrovici, ispred sedišta svoje stranke.

 

Rama izrazio žaljenje zbog ubistva Olivera Ivanovića

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je žaljenje zbog ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Rama je na Tviteru naveo da je ubistvo tragedija Olivera Ivanovića "zlonameran akt koji podstiče mržnju i tenzije".

"Napore za dijalog za mir ne treba zaustaviti", dodao je Rama.

Ivanović je ubijen jutros u Kosovskoj Mitrovici, ispred sedišta svoje stranke.

 

Ana Brnabić uputila telegram saučešća porodici Olivera Ivanovića

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća porodici i supruzi ubijenog predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je u telegramu saučešća navela da će Srbija preduzeti sve što je u njenoj moći kako bi počinioci i naručioci tog kukavičkog, terorističkog čina što pre bili otkriveni i privedeni pred lice pravde.

"Poštovana gospođo Ivanović, za tragediju koja je zadesila Vas i Vašu porodicu, ne postoje reči utehe. U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime, Vama i Vašoj porodici izražavam najdublje saučešće povodom tragičnog ubistva Vašeg supruga. Pogođeni tugom, izražavamo veliku žalost", navela je Ana Brnabić.

Dodala je da je ubistvo Olivera Ivanovića gubitak za sve građane Srbije, a posebno za one koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Ubistvo Vašeg supruga veliki je udarac za stabilnost čitavog regiona", navela je premijerka Srbije.

"Vlada Srbije je sa Vama i Vašom porodicom u ovim teškim trenucima", dodala je Ana Brnabić u telegramu saučešća upućenom porodici i supruzi Olivera Ivanovića.

 

Bošnjačko nacionalno veće osudilo ubistvo Olivera Ivanovića

Bošnjačko nacionalno veće osudilo je večeras ubistvo predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

"Veće osuđuje svaku upotrebu sile u političkom životu i protiv je upotrebe nasilja za rešavanje političkih pitanja i nametanja političkih rešenja", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dijalog je jedini legalan način za iznalaženje najpovoljnijih rešenja, za osiguranje vladavine prava, pravne sigurnosti i mirno rješenje svih političkih sporova.

"U tom smislu, politička ubistva predstavljaju vrlo primitivan čin od strane onih koji nisu sposobni da učestvuju u iznalaženju i traženju najpovoljnijih rešenja za zajednicu kojoj pripadaju, zanemarujući politički pluralizam i dijalog kao rešenje svih političkih pitanja", ističu iz Bošnjačkog nacionalnog veća.

 

Pokret socijalista najoštrije osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića

Pokret socijalista večeras je najoštrije osudio ubistvo predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića uz ocenu da je cilj "atentata" zastrašivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, unešenje razdora i nepoverenje među Srbima.

Kako je ocenjeno, krajnji cilj je destabilizija Srbije.

"Jasno je da mnogi ne žele da prihvate stabilnu, jaku i razvijenu Srbiju i zato pozivamo sve Srbe na Kosovu i Metohiji da, kao ni do sada, ne podležu pritiscima, da ostanu jedinstveni i veruju svojoj državi, jer je jedino Srbija ta koja je pokazala da može i da istinski želi da sačuva mir i stabilnost", navodi Pokret socijalista.

Ta stranka je izrazila najdublje saučešće porodici Ivanović i zatražila od nadležnih organa i od Međunarodne zajednice da se teroristi i ubice Olivera Ivanovića što pre pronađu i kazne.

 

Svilanović: Ivanović je dve decenije govorio da ljudi treba da žive zajedno

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izrazio je danas saučešće porodici ubijenog lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i naveo da treba poštovati ono što je taj čovek govorio i nastaviti proces pomirenja.

"Dve decenije je Oliver Ivanović govorio kako da se postigne dogovor, da ljudi žive zajedno. Branio je interese svog naroda, ali je razumeo i poštovao i interese drugog naroda i svih građana. Duboko me je potresla njegova smrt... Treba da žalimo što takvog čoveka nismo sačuvali, da poštujemo ono što je govorio i da nastavimo procese pomirenja i dijaloga koje je podržavao", naveo je Svilanović u pisanoj izjavi.

On je naveo da je Ivanović uživao veliki ugled i poštovanje ne samo u svojoj zemlji nego i u Evropi i da je njegovim ubistvom ozbiljno uzdrmana stabilnost i bezbednost.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side