SNS traži izbore, Čeda poručuje da se ne sme odustati od EU
26.08.2011 Beograd

SNS traži izbore, Čeda poručuje da se ne sme odustati od EU

SNS traži izbore, Čeda poručuje da se ne sme odustati od EU
Srpska napredna stranka (SNS) zatražila je vanredne izbore, optužujuži vlast da je krila od građana prave uslove za članstvo u EU, dok je Liberalno demokratska partija (LDP) poručila da niko nema pravo da odvrati Srbiju od evropske budućnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić i drugi političari nemaju pravo da ispuste šansu za dobijanje statusa kandidata, rekao je danas lider LDP Čedomir Jovanović.

"Evropska budućnost i modernizacija nisu vlasništvo i monopol političara i odluku o praktičnom odustajanju od kandidature za EU ne mogu da donose oni, uključujući i predsednika Tadića, nego isključivo građani. Ti građani već dugo znaju da je politika ‘I Kosovo i EU’ sve neefikasniji anestetik, samoobmana koja će kad-tad Srbiju saterati u mrtav ugao, suočenu sa neminovnom realnošću, ali i opasnošću da potpuno izgubimo šansu za ulazak u EU”, ocenio je Jovanović.

Tadić je juče izjavio da se može dogoditi da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo, ali da i pored toga neće pristati na ukidanje svojih institucija na Kosovu. Taj uslov za nastavak procesa evropske integracije je prvi put pomenula nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom posete Beogradu u utorak.

Reagujući na Tadićevu izjavu, Jovanović je u saopštenju ocenio da Srbija neće preživeti još jednu izgubljenu godinu, koja bi u praksi značila definitivno odustajanje od Evrope.

On smatra da svako odlaganje potvrđivanja kandidature Srbije može da znači i gubitak prilike da se Srbija iznutra promeni i evropeizuje i izađe iz decenija gubitaka i poraza.

“Bez toga ćemo večno tavoriti i zaostajati. To bi značilo da smo bacili i ovih 11 godina i da je pobeda nad Miloševićem bila uzaludna”, istakao je on.

Jovanović smatra da bi odustajanje od Evrope značilo pobedu onih koji su videli svoju priliku u haosu koji je pre mesec dana izbio na severu Kosova.

Lider LDP istakao je da su neke od paralelnih institucija na severu Kosova, zbog kojih je kandidatura za članstvo u EU pod znakom pitanja, “samo trošak za zemlju, a postoje i one koje su čista fikcija ili mehanizam za finansijske i političke zloupotrebe”.

“Naravno da Srbi sa Kosova moraju da imaju bolnice i škole, ali im ne trebaju fiktivni odbornici i predsednici opština", rekao je Jovanović i dodao da treba aktivirati sve mehanizme iz Ahtisarijevog plana i dati podršku legitimno izabranim predstavnicima Srba u vlasti na Kosovu.

SNS traži vanredne izbore

Srpska napredna stranka je u reakciji na Tadićevu izjavu zatražila raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije  na kojoj bi se svi predstavnici vlasti i opozicije dogovorili u kom pravcu će se kretati politika države prema Kosovu i EU.

Naprednjaci smatraju da je Tadić jučerašnjom izjavom “potpisao kapitulaciju  sopstvene politike koju je vodio u prethodnom periodu".

SNS je pozvala Tadića da odgovori koliko dugo je znao "šta su stvarni uslovi koji se  pred Srbiju i njene građane postavljaju” i zašto su građani sve vreme obmanjivani.

"Takođe, zahtevamo od vlasti da javno saopšte sve uslove koji su pred Srbiju postavljeni, priznaju krah sopstvene politike i raspišu vanredne parlamentarne izbore", navodi se u saopštenju.

Naprednjaci smatraju da država ne sme da se odrekne Kosova i Metohije, niti institucija na severu pokrajine, ali da istovremeno postoji obaveza prema građanima Srbije da se nastavi proces približavanja Evropskoj uniji.

Dačić: Ne odustajemo od nacionalnih interesa

Ministar unutrašnjih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je siguran da će Srbija nastaviti put ka EU, ali da neće odustati od državnih i nacionalnih interesa.

"Ispunićemo sve ono što se od Srbije traži, ali Srbija ne može da radi na štetu svojih nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić.

On je dodao da se očigledno spremnost Beograda na dijalog i na kompromis i isticanje članstva u EU kao prioriteta, sa nekih adresa smatraju kao slabost, odnosno spremnost Srbije da prihvati sve što se od nje traži, a što nije deo nečeg što bi bila evropska agenda.

Dodao je da, pored principa vladavine prava, postoje i principi ljudskih prava i sloboda.

"Albanci su decenijama imali svoje paralelne institucije, nisu priznavali državu Srbiju, nisu učestvovali na izborima, imali su svoje škole. Ako su sva ta prava imali Albanci, ne znam zašto to ne bi imali i Srbi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlast u Beogradu ne vrši nikakav pritisak na Srbe na severu Kosova da prihvate institucije Prištine.

Palma: Ne sme Evropa da nas ucenjuje

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je  danas da međunarodna zajednica i Evropa moraju shvatiti da ne mogu da ucenjuju Srbiju, kao i da predsednik Tadić nikad neće uraditi ništa na štetu građana.

"Tadić nikad neće uraditi nešto što je štetno građanima Srbije, jer poštuje Ustav. Ne možemo da prihvatimo ukidanje institucija na severu Kosova. Međunarodna zajednica i Evropa moraju shvatiti da ne mogu da ucenjuju Srbiju", kazao je predsednik JS.

On je istakao da nema zaokreta u državnoj politici, jer se Tadić sve vreme zalagao da neće priznati Kosovo i na tim osnovama je formirana i vladajuća koalicija.

Nova Srbija: Državna politika poražena

Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski ocenila je danas da politika "Evropa nema alternativu" koju zastupa Demokratska stranka (DS) više nema smisla i da je to postalo jasno i predsedniku DS i Srbije Borisu Tadiću.

"Posle posete Angele Merkel očigledno je i Tadiću postalo jasno da politika koju je zastupao 'Evropa nema alternativu' više nema smisla i težinu. Nemačka kancelarka je došla sa izuzetno jasnim i tvrdim stavovima koji su iznenadili i Tadića i mnoge druge. To je razlog neke vrste zaokreta njegove politike", rekla je Filipovski.

Ona je navela da će građani dosadašnju politiku Vlade kazniti na izborima i da je jučerašnja izjava predsednika poraz države.

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.02.2012, 04:20h Max Q

    A T. Nikolic kao nije znao sta je uslov, nije nego. To jos i mogu da razumem od takvih i ne mozes da ocekujes bolje, ali da C. Jovanovic i dalje drobi o podrsci B. Tadicu je necuveno, kao kada bi podrzavao V. Kostunicu, nema razlike.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side