Čestitike Nikoliću i upozorenja da dokaže privrženost EU
21.05.2012 | 11:00h ► 14:17h Beograd

Čestitike Nikoliću i upozorenja da dokaže privrženost EU

Čestitike Nikoliću i upozorenja da dokaže privrženost EU
Tomislavu Nikoliću stižu čestitke na izboru za predsednika Srbije i poruke da će morati da dokaže privrženost evropskom putu. Reakcije u regionu su uzdržane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, saopštio je Kremlj. "Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti rad na realizaciji postojećih sporazuma,  uključujući i na realizaciji velikih investicionih projekata, ojačati koordinaciju  prilaza na međunarodnoj areni u korist nasih država, u interesu opšteveropske stabilnosti i bezbednosti", navodi se u čestitki.

Putin je podsetio da dve zemlje povezuju prijateljski odnosi i saradnja, koji su provereni vremenom i uzajamno korisni.

"Njih tradicionalno karakteriše intenzivni politički dijalog, tesna saradnja u trgovinsko-ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj sferi", ocenio je Putin.

"Želim vam uspešan rad na tako visokom i odgovornom mestu, a narodu Srbiji mira i blagostanja", poručio je ruski predsednik. 

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da je odlučujuće da Srbija ostane na evropskom putu i naveo da pobednik predsedničkih izbora u ima veliku odgovornost. Vestervele nije zaboravio ni bivšeg predsednika kome je zahvalio na ''neumornom delovanju za srpski put ka Evropi''.

Portparol Ministarstva inostranih poslova rekao je da "nemačka vlada Nikoliću čestita na uspehu postignutom u jučerašnjem drugom krugu predsedničkih izbora". "Naravno da će nemačka vlada konstruktivno sarađivati sa novoizabranim predsednikom Srbije", rekao je protparol i dodao da je u Berlinu "sa pažnjom primljeno k znanju već sinoćnje izlaganje novoizabranog predsednika".

Nikolić je tada rekao da da će tražiti sastanak sa nemačkom kancelarkom  Angelom Merkel, jer je "Nemačka glavni saveznik Srbije".

Nemačka vlada smatra da je sada "od izuzetnog značaja da Srbija nastavi da radi na sprovođenju svog ambicioznog plana reformi pogotovu u oblasti pravne države". 

Pored toga, nemaccka vlada "occekuje da Srbija ubuduche radi na razvoju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom".

Francuska je pozvala danas Nikolića da nastavi put približavanja Srbije Evropskoj uniji i unutrašnje  reforme. U prvom reagovanju na pobedu Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji Francuska je takođe pozdravila to što su izbori protekli u "dobrim uslovima".

"Očekujemo sada od novog predsednika Republke Srbije, i od vlade koju će formirati da efikasno nastavi na putu približavanja Sribje i Evropske unije", rekao je na konferenciji za štamu Bernar Valero portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova.

"To podrazumeva nastavak unutrašnjih reformi, kao što je dijalog otpočet sa Kosovom", dodao je Valero.

On je takođe rekao da Francuska očekuje da Srbija nastavi proces "pomirenja sa svojim susedima uspostavljen proteklih godina".

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano čestitao je Nikoliću izbor za predsednika Srbije i izrazio nadu da će Srbija pod njegovim vođstvom nastaviti putem evropskih integracija i regionalne saradnje.

"Italija i Srbija su povezane tradicionalnim i istorijskim prijateljstvom, kao i gustom mrežom bilateralnih odnosa i industrijske saradnje", rekao je Napolitano  i Nikoliću i "prijateljskom srpskom narodu" uputio "najtoplije želje za dobrobit".

Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je Srbija u svom približavanju Evropskoj uniji došla toliko daleko da je ni jedan predsednik Srbije ne može zaustaviti na tom putu. 

"Obrnuto, mislim da svaki predsednik želi da nastavi i ubrza taj put. Prema onome što je rekao novi predsednik, to i očekujemo od njega“, rekao je Kacin.

On podseća na činjenicu da je Tomislav Nikolić, kao potpredsednik Srpske radikalne stranke odlučio da ta partija podrži ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je omogućilo potrebnu skupštinsku većinu, ali i dalo jasan signal „šta Nikolića zanima“. 

Naglašavajući da je od posebne važnosti to što je dosadašnji predsednik Srbije odmah priznao pobedu Nikolića, Kacin poručuje da je sada bitno naći sinergiju između svih političkih partija, kada su evrointegracije u pitanju:

„Dobro je da je predsednik posvećen evrointegracijama, ali glavna odgovornost čeka Vladu i Narodnu skupštinu. Zato ne treba da se samo čestita novom predsedniku već ga treba i opemenuti da, što je moguće pre, krene u imenovanje mandatara i da se naprave konkretni koraci u stvaranju jake i operative vlade.“

Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špideleger čestitao je Nikoliću i ocenio da mu je "to prilika da dokaže svoju posvećenost evropskoj Srbiji o kojoj je govorio".

Špindeleg je za beogradski list Danas rekao da "građani Srbije žele bolji životni standard, mir i stabilnost za svoju
državu i svoj region, a evropske integracije su najbolji način da Srbija ostvari te ciljeve".

"Budućnost Srbije leži u Evropskoj uniji i uveren sam da je predsednik Nikolić svestan toga. Austrija je spremna da  nastavi da pruža snažnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i u reformskom procesu koji je i dalje čeka", rekao je austrijski ministar.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer čestitao je Nikoliću na pobedi i poručio da su pred novim predsednikom izazovi, ali da je EU spremna da sarađuje sa njim.

"Od velikog značaja je da se što pre formira stabilna vlada, kao i parlament, odnosno institucije koje će se suočavati sa tim izazovima", rekao je Dežer.

Jedno od ključnih pitanja na kojima mora da se radi je nastavak pomirenja u regionu, ukazao je on.

"Srbija je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU, i želeli bismo da nastavimo dalje tim putem zajedno sa Srbijom, Nikolićem i novom vladom", dodao je on.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt bio je prilično uzdržan u prvoj reakciji. Naveo je da će Srbija sa Tomislavom Nikolićem kao predsednikom morati da uveri međunarodnu zajednicu da želi da ide ka Evropi.

Predsednik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ocenio je da pobeda Nikolića predstavlja "težak udarac evropskoj politici na Balkanu i regionalnoj stabilnosti".

"EU ne sme dozvoliti da bude odvraćena zbog demokratske odluke srpskog naroda. Započet kurs pažljivo pripremljene i postepene integracije regiona mora biti nastavljen", poručio je on u saopštenju.

Na novom predsedniku Srbije je, prema rečima Svobode, da svoje proevrospke izjave pretoči u delo. "Njegova nacionalistička retorika i stav prema Kosovu do sada nisu ukazivali na evropski put", naglasio je on. Novi predsednik, kako je ocenio, mora sada da preduzme promenu kursa zbog stanovništva Srbije kako ne bi ometao put Srbije u Evropu. 

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je povodom pobede Tomislava Nikolića da je to volja birača koju treba poštovati i izrazio uverenje da će Hrvatska imati dobre odnose sa susedima.

"Verujem da ćemo imati kvalitetne odnose. To je jedna politička opcija koja je formalno, stratifikacijski gledano u  Evropi nama malo udaljenija, ali to su susedi", rekao je Milanović novinarima u Čikagu gde boravi na samitu NATO, preneli su danas hrvatski portali.

Hrvatski premijer je dodao da je i u Mađarskoj na vlasti desnica, ali da Hrvatska s njom ima dobre odnose. On je istakao da po ustavno-pravnim pravilima u Srbiji najveću odgovornost za vođenje unutrašnje i spoljne politike ima vlada, te da treba sačekati "rasplet". 

"Četiri godine situacija je bila posebna, a sada je moguće da imamo predsednika iz jedne političke opcije, a vladu  koja je i u Srbiji najodgovornija i s najvećim ovlašćeninjima, u drugoj opciji. To u ovom trenutku ne znamo", ukazao  je, kako su preneli hrvatski mediji, Milanović. 

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac smatra da pobedom Tomislava Nikolića neće doći do značajnijih promena u odnosima Hrvatske i Srbije. 

"Nije realno za očekivati da će se nešto značajno promeniti u politici Srbije kada je u pitanju region, osim kada je u pitanju personalna karakteristika, ali treba sačekati pa videti da se formira vlada", rekao je Pupovac za Hrvatsku radioteleviziju. 

On je kazao da su hrvatski Srbi i predsednik Ivo Josipović uspostavili saradnju s dosadašnjim predsednikom Srbije  Borisom Tadićem, a saradnja s Nikolićem će, kako je rekao, biti novo iskustvo, prenosi T-portal.

Funkcioner SDSS-a je dodao da će to za sve biti izazov. Pupovac je dodao da misli da će Srbija nastaviti evropski put, te da
će evropska pitanja u najvećoj meri biti posao buduće vlade. Takođe je rekao da ne veruje da će Nikolić tokom svog mandata morati da prizna Kosovo.

Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić moraće da reši protivrečnost politike "I Evropa i Kosovo" što Boris Tadić nije uspeo ako želi da Srbija nastavi put ka EU, kaže američki stručnjak pri vašingtonskom Centru za transatlantske odnose Danijel Server.

Server za Radio Slobodna Evropa dodaje i da će Nikolić biti procenjivan u Evropi na osnovu dela, a ne retorike.


Server kaže da je situacija sada veoma komplikovana. "S jedne strane, Nikolić je izabran za predsednika, a, s druge, najavljena je koalicija Demokratske stranke i Dačićevih socijalista, što će iskomplikovati pregovore o formiranju vlade. Međutim, dobro je što je demokratski proces ostao neokrnjen. Nacionalisti su dobili priliku da na vlasti pokažu da su u stanju da urade bolje stvari nego Tadić", rekao je Server.

Ovaj američki stručnjak smatra da "Tadić nije uspeo da se u dovoljnoj meri distancira, odnosno predstavi u drugačijem svetlu u odnosu na nacionaliste, što pokazuje i ovaj nedostatak entuzijazma građana i njihova slaba izlaznost na izborima".

Server takođe kaže da će evropske institucije čekati i posmatrati kakvu će politiku voditi Nikolić, odnosno neće formirati stav na osnovu njegove dosadašnje retorike.

"Smatram da su evropski zvaničnici prilično razočarani Tadićevim učinkom i oni će sačekati da vide da li Nikolić može da na
zadovoljavajući način reši protivrečnost u dosadašnjoj politici Srbije. Ako ne bude mogao, onda će put Srbije ka Evropskoj uniji biti duži i teži. No, biće veoma dobro ako bude iskoristio svoju pobedu kao sredstvo za raskid sa prošlošću Srbije", kaže Server.

Po Serverom mišljenju Nikolića su izabrali ljudi koji imaju određena očekivanja. "Medutim, problem je u tome što su ta
očekivanja protivrečna. Oni žele da zadrže Kosovo a da, istovremeno, uđu u EU. Ta kontradikcija ostaje bez obzira da li je pobedio Nikolić ili Tadić. Nadam se da će Nikolić staviti naglasak na evropsku dimenziju", kaže Server.

Nekadašnji direktor balkanskog ogranka Instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja iz Berlina Franc Lotar Altman ocenio je da niska izlaznost birača ne potvrđuje tezu o pobedi nacionalista u Srbiji. "Ljudi su umorni i nezadovoljni. Oni su očekivali brzi napredak i pošto se to nije ostvarilo, želeli su da nešto promene", smatra Altman, ali i dodaje da je Nikolićeva pobeda svakako iznenađenje.

Altman smatra da Nikolić ima male šanse da omogući svojoj stranci da formira vladu tako da je veća verovatnoća kohabitacija sa demokratama i socijalistima, što će izazvati teškoće u funkcionisanju političkog sistema.

On takođe kaže da će evropske vlade sačekati da vide konkretne Nikolićeve poteze, i kada je reč o EU, ali i u odnosima sa susedima, na koji način će reagovati u pregovorima sa Kosovom. 

"Siguran sam da će Brisel, Berlin, Pariz, London sačekati prve Nikolićeve korake i da će biti otvoreni za saradnju ukoliko  njegove inicijative i pristup budu pozitivni. Zašto da ne. Njega su građani izabrali", dodaje Altman.

Prema Altmanu, Nikolićeva prošlost pokazuje da on nije političar od poverenja, jer je često menjao stavove, ali to u ovom trenutku  može čak biti i pozitivno, jer uviđa da ne postoji mnogo drugih opcija, osim saradnje sa EU i negovanja dobrih odnosa sa susedima.

"Međutim, velika prepreka na tom putu biće Kosovo. On je do sada bio odlučan u stavu da je Kosovo deo Srbije. Istovremeno, EU je nedvosmisleno predočila da bez jasnog aranžmana Beograda i Prištine oko statusa Kosova, Srbija ne može da računa na članstvo u EU. To će biti stvarni problem za Nikolića", ukazuje Altman.

Altman ocenjuje da je sada nastupila pauza u evropskim integracijama Srbije. "Skeptičan sam da će Srbija do kraja godine dobiti datum za početak pregovora sa EU. U Evropi postoji veliki skepticizam, jer se sporazumi Beograda i Prištine samo sporadično primenjuju. Sada se iščekuje da se vidi u kojoj meri su vlasti u Srbiji zaista posvećene implementaciji dogovora i na Nikoliću i novim vlastima je da to ispune", kaže on.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je danas nadu da će novoizabrani predsednik Srbije nastaviti da pozicionira Srbiju na evropskom putu.

I vlast i opozicija u Crnoj Gori čestitali su Nikoliću pobedu, uz ocenu da je to izborna volja građana koju treba poštovati.

Premijer Crne Gore Igor Lukšić je izrazio očekivanje da će Nikolić doprinositi regionalnoj saradnji i realizaciji svih onih ciljeva koji su svima bliski. "Nema nikakvog razloga da tako ne bude i verujem da ćemo u narednim sedmicama i kada budemo znali konačni sastav nove vlade Srbije, moći da inteziviramo naše napore kako bi realizovali zajedničke projekte", kazao je crnogorski premijer.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da "svaku demokratski iskazanu volju građana treba poštovati". On je Nikoliću poželeo da ostvari program zbog kojeg mu je poveren mandat. "Uveren u bliskost odnosa Crne Gore i Srbije, uzajamno poštovanje i ravnopravnost, siguran sam da predsednici dve države treba da budu posvećeni afirmaciji takvih vrednosti", kazao je Vujanović.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da su građani Srbije "još jednom pokazali da imaju snage da na izborima menjaju stanje u zemlji".  Mandićeva partija je jedina opoziciona partija u Crnoj Gori koja je otvoreno podržavala Nikolića u trci za predsednika Srbije.

Predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je da poštuje izbornu volju građana Srbije, ali da je takav izbor suprotan njegovim "ličnim preferencijama".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija  prošla kroz fer i demokratske izbore, i istakao da će RS poštovati volju građana Srbije. Čestitajući pobedniku predsedničkih izbora, Dodik je rekao da poraz Borisa Tadića ne doživljava kao svoj poraz iako je učestvovao u njegovoj izbornoj kampanji i pružio mu otvorenu podršku.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side