25.09.2018 Njujork

RCC domaćin sastanka Hana i Zapadnobalkanske šestorke u Njujorku

RCC domaćin sastanka Hana i Zapadnobalkanske šestorke u Njujorku Foto: pixabay
Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je danas da je regionalna integracija katalizator za sve na Zapadnom Balkanu na putu ka pristupanju EU i da ona donosi rast i otvara radna mesta za građane.

Na sastanku sa šefovima diplomatija Zapadnobalkanske šestorke koje je u Njujorku organizovao Savet za regionalnu saradnju (RCC), Han je rekao da treba iskoristiti pozitivan zamah za proširenje EU.

Saradnja i povezivanje, po njegovim rečima, moraju biti dublje ukorenjeni i delotvorniji, jer evropske integracije podrazumevaju politički fokus i pružanje rezultata građanima.

Savet za regionalnu saradnju organizovao je radni doručak ministara spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana i evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana u Njujorku uoči početka zasedanja Generalne skupštine UN.

Nakon samita u Sofiji i Londonu ranije ove godine, današnji sastanak bio je fokusiran na rezultate sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) u šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i na buduće planove i izazove, saopštio je RCC.

"Urađen je sjajan posao na sprovođenju Akcionog plana nakon što su ga lideri Zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Trstu..., pa želim da vam čestitam na predanom radu i naporima koje su uložile vaše vlade. Međutim, čaša je tek napola puna i pred nama je još mnogo posla", rekao je generalni sekretar RCC Goran Svilanović, pozdravljajući partnere iz regiona i EU.

Svilanović je rekao da se treba "pozabaviti političkim izazovima, istinski mobilisati uprave i unaprediti domaću koordinaciju, kako bi se politička volja koju su izrazili premijeri pretočila u brzo delovanje", piše u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side