16.02.2020 Skoplje

Raspušten parlament Severne Makedonije zbog izbora 12. aprila

Raspušten parlament Severne Makedonije zbog izbora 12. aprila Foto: Beta, AP
Parlament Severne Makedonije raspustio se danas popodne radi vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila.

Parlamenet je odluku o svom raspuštanju doneo na predlog predsednika Sobranja Talata Džaferija (DUI), koji bi danas trebalo da raspiše izbore.

Redovan termin za parlamentarne izbore u Severnoj Makdondoniji bio je decembar ove godine.

Džaferi je istakao da je odlučio da danas bude "Dan D", 55 dana pre izbora, jer je to krajnji termin za raspuštanje da bi se osiguralo da izbori budu 12. aprila, na datum koji su u oktobru prošle godine dogovrili lideri parlamentarnih stranaka.

Za odluku o raspuštanju je glasalo 108 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, a nije bilo uzdržanih ili glasova protiv te odluke.

Džaferi je ranije bio najavio da će parlament biti raspušten 12. februara, ali je to odložio za nekoliko dana da bi bili doneti "neki važni zakoni", među kojima o tužilaštvu koji je EU poručila da očekuje već sada.

U poslednjih nekoliko sati rada parlamentarna većina je, uz protivljenje najveće makedonske opzicione partrije VMRO DPMNE, uspela da obezbedi dvotrećinsku podršku za zakone o javnom tužilaštvu i o Savetu tužilaca i izmene Zakona o odbrani, na čijem je usvajanju insisitrala vladajuća SDSM.

Donošenje novog zakona o tužilaštvu, iako nije formalni uslov da EU odobri početak pregovora o prijemu Severne Makedonije u Uniju, EU je više puta poručila da će smatrati pozitivnim znakom da se reforme sprovode i da se u Skoplju ozbiljno shvata suzbijanje kriminala i korupcije, dok je Zakon o odbrani potreban radi usaglašavanja s NATO.

O održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila dogovorili su se prošle godine u oktobru na sastanku lideri parlementarnih stranaka s predsednikom Republike, pošto EU po treći put nije odredila datum za početak pregovora o prijemu Severne Makedonije u svoje redove.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side