Rašković Ivić: Izlazak na izbore znači učestvovanje u farsi
04.03.2020 Beograd

Rašković Ivić: Izlazak na izbore znači učestvovanje u farsi

Rašković Ivić: Izlazak na izbore znači učestvovanje u farsi Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Potpredsednica Narodne stranke i poslanica Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da izlazak na izbore najavljene za 26. april znači učestvovanje u farsi, jer se u prethodnih osam godina pokazalo da je besmisleno sedeti u parlamentu u kojem opozicija nema nikakva prava.

"Probali smo i učestvovali smo u radu skupštine, podnosili smo amandmane, ali su svi odbijeni, a poslanicima opozicije je oduzimana reč. Lično sam se u poslednje četiri godine uverila u sav besmisao ovakvog parlamentarnog života. Tamo se ništa ne može promeniti", rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji N1, u emisiji u kojoj je učestvovao i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Potpredsednica Narodne stranke je dodala da je odluka o bojkotu teška, jer stranke zastupljene u parlamentu dobijaju iz budžeta po 370.000 dinara za svakog poslanika.

"Bojkot je velika žrtva i veliki izazov i neka počne vanistitucionalna borba. Spremni smo za kampanju bojkota i nećemo da budemo ni epizodni ni glavni glumci u Vučićevoj izbornoj farsi. Nećemo na izbore jer smatramo da bi učestvovanjem na izborima dali privid kako je sve u redu, a ništa nije u redu" rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je navela da će nakon izbora 26. aprila u Skupštini Srbije biti zastupljene stranke koje su sramota za svako demokratsko društvo.

"O tome treba da razmišljaju građani Srbije, ali i Brisel koji je porodio nešto takvo. Bojkot može da uspe i bez otvorene i snažne podrške međunarondog faktora. Opozicija sada nema tu podršku, jer je međunarodnom faktoru jasno da od opozicije ne može da dobije ono što može od Vučića - isporučivanje Kosova i Metohije. Kosovsko pitanje je jedan od razloga zbog kojeg Srbija tone pod nešto što liči na okupaciju stranih firmi i počinje da liči na koloniju", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Neodgovorno je bojkotovati izbore ako smatrate da taj bojkot ne može da uspe, smatra lider DSS i član Predsedništva Pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović.

Jovanović je rekao da se najbolje po samom SzS vidi koliko je odluka o bojkotu bila nepromišljena i preuranjena. "Sa onima koji izlaze na lokalne izbore u okviru samog Saveza za Srbiju ta ideja nije zaživela do kraja", rekao je podsećajući na slučaj Šapca i Paraćina, ali i na delove opozicije koje nisu članice SzS koji su najavile izlazak na izbore".

To sve pokazuje koliko je ta odluka bila preuranjena".

Jovanović se složio da izborni uslovi jesu teški.

"Nikad nisu bili gori, ali ne vidim da bojkot, koliko god bio legitimna ideja, ne može da uspe jer nema te energije da može da uspe, te mladosti koja je potrebna Srbiji da iznese vaninstitucionalnu borbu nakon izbora, niti tako lošeg socio-ekonomskog stanja koje bi gladne ljude isteralo na ulicu", kaže on.

"Ne vidim kako bojkot može da uspe, a onda imate dve varijante - da se ili povučete iz politike, ili nastavite boj, ako nije kroz bojkot onda morate po ovim groznim uslovima. I pravite teljeme za neko buduće vreme", dodao je on.

Smatra je da je neodgovorno bojkotivati izbore, ako smatrate da taj bojkot ne može da uspe. "Najlakše je reći nećemo da učestvujemo u ludilu. To je pitanje odgovornosti".

autor: SA izvor: Beta/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side