Rašković Ivić: Dan žena pod senkom maltretiranja, one treba da se bune svaki dan na radnom mestu
08.03.2019 Beograd

Rašković Ivić: Dan žena pod senkom maltretiranja, one treba da se bune svaki dan na radnom mestu

Rašković Ivić: Dan žena pod senkom maltretiranja, one treba da se bune svaki dan na radnom mestu Foto: Z. Raš
Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da Dan žena dočekujemo pod senkom maltretiranja Marije Lukić i sramote što predsednik opštine Brus Milutin Jeličić - Jutka još nije dao ostavku.

"Imamo premijerku i potpredsednicu Vlade koje nisu ništa uradile da bi svojim autoritetom zaštitile Mariju Lukić i ostale žene", rekla je Rašković Ivić na skupu Foruma žena Narodne stranke povodom Međunarodnog dana žena.

Ona je kazala da je Dan žena i dan pobune i podrške svim ženama koje trpe nasilje.

Predsednica Foruma žena Narodne stranke Dijana Vukomanović poručila je ženama da ne budu ni pasivni posmatrači, niti žrtve loših politika i loših političara.

Ona je dodala da najmoćnije žene u Srbiji ćute kada se pojavi diskiriminacija nad ženama koje nisu u njihovim političkim partijama.

"Neka ne budu izbori prilika da žene progovore. Neka progovore svaki dan na svom radnom mestu, neka se pobune i neka budu solidarne", kazala je Vukomanović.

 

Sedlarević (LSV): Za svoja prava borimo se svakodnevno

Članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević, poručila je danas, povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, da taj dan predstavlja simbol "političke borbe svake žene"."Ovo je dan kada obeležavamo sve dosadašnje pobede, ali i dekonsrtuišemo sve vidove seksizma, mizoginije i diskriminacije žena", navela je Sedlarević u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila da i danas, gotovo svakodnevno, društvo u Srbiji svedoči nekom obliku narušavanja i ugrožavanja ženskih prava.

Sedlarević je navela da žene trpe nepravedne uslove za zaposlenje i rad, mobing i seksualno uznemiravanje, i podsetila da je prema mišljenju LSV, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom diskriminišući.

Ona je kazala da se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u praksi ne primenjuje dovoljno efikasno, a da državni organi i ustanove ne reaguju uvek u skladu sa potrebama.

"Krivičnim zakonikom bi trebalo da budu propisane strožije kazne za nasilnike. Važno je da i danas, baš na 8. mart, budemo svesne da za svoja prava i prava svih žena moramo da se borimo svakodnevno, stalno dokazujući koliko vredimo i možemo", navela je Sedlarević.

Ona je dodala da od zdravlja žene, reproduktivnih prava, prava na abortus i prava na roditeljstvo, obrazovanje i na rad, "zavisi sloboda i životi generacija koje dolaze posle nas".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side