10.03.2017 Priština

Rašić: Rezolucija za oslobađanje Haradinaja politički pritisak

Rašić: Rezolucija za oslobađanje Haradinaja politički pritisak Foto: Medija centar Beograd
Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Nenad Rašić izjavio je danas da Rezolucija za bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja usvojena u Skupštini Kosova sadrži i zahtev za prekid dijaloga sa Beogradom i da stoga predstavlja svojevrsan politički pritisak na EU.

On je agenciji Beta rekao da prema toj rezoluciji pregovori Prištine sa Beogradom treba da budu suspendovani sve dok se "Haradinaj ne oslobodi".

Haradinaj je na osnovu poternice Srbije za ratne zločine na Kosovu, uhapšen u Francuskoj januara ove godine.

Prema oceni Rašića, ta rezolucija ipak nije obavezujuća. On je rekao da su iz rezolucije ipak izostali zahtevi opozicije koji se tiču ukidanja poternica Srbije za eventualno osumnjičenim osobama.

"Poslanici su prevideli da je slučaj Haradinaj u stvari pravno pitanje. U EU ne mogu da se mešaju politička i pravna pitanja pa je odmah i usledilo reagovanje EU na tu rezoluciju kosovskog parlamenta. Poslanici tom rezolucijom ustvari nastoje da politički deluje na pravni sistem koji je u EU nezavistan u odlučivanju", rekao je Rašić.

Prema njegovim rečima, reagovanje Brisela jasno ukazuje da rezolucija odmaže približavanju Kosova EU, pa je stoga EU pozvala Prištinu da nastavi dijalog sa Beogradom.

Upitan kako ocenjuje najavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će u vezi poslednjih događanja na Kosovu biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Rašić je to ocenio kao neki razumljiv sled događanja vezanih za pitanje informisanja Srbije o tome da li događaji poput iniciranja transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku i prekida dijaloga mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti na Balkanu.

Prema Rašićevoj oceni, najznačajni događaj za region svakako predstavlja to što je predsednik Kosova Hašim Tači pokrenuo pitanje transformacije BSK u vojnu formacuju.

"Tači je za tu inicijativu dobio podršku vladajućih i opozicionih partija kosovskih Albanaca. On je to kao svoju ideju, bez pokušaja da promene ime BSK, predao vladi na usvajanje. Hteo je da bude politički pobednik, a da pritom sav teret prebaci na vladu. Prevideo je, međutim, pitanje bezbednosti i verovatno je bio iznenađen brzom reakcijom NATO i SAD koji su upozorili da je taj postupak neustavan", rekao je Rašić.

U vezi statusa srpskih poslanika Rašić je potvrdio da predstavnike Srpske liste, koji su svoj status u kosovskim institucijama zamrzli zbog zakona o Trepči novembra prošle godine, kosovski zvaničnici preko medija pozivaju da se vrate u institucije.

"Nema, dakle, zvaničnih sastanaka sa njima. Komuniciramo preko medija. Sve se svodi na međusobnu razmenu saopštenja i izjava. U poslednje dve nedelje imali smo, međutim, intenzivne razgovore sa predstavnicima Misije EU na Kosovu tokom kojih smo razgovarali o uslovima našeg povratka u instiutucije. I ti razgovori su poslednjih nekoliko dana zaustavljeni", rekao je Rašić, koji je i predsednik Progresivne demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, osnovni uslov za povratak predstavnika Srba u institucije Kosova je rešavanje pitanja Zajednice srpskih opština.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw