03.11.2018 Priština

Raseljeni Srbi na zadušnice obišli groblje u Prištini

Raseljeni Srbi na zadušnice obišli groblje u Prištini Foto: pixabay
Raseljeni prištinski Srbi, organizovano, sa dva autobusa, iz Niša i Beograda, kao i interno raseljeni Prištevci iz sela u okolini Pristine, obišli su danas, na Mitrovdanske zadušnice, delimično očišćeno gradsko pravislavno groblje u Prištini.

Paroh prištinski, jerej Saša Mitrović, koji je služio pomen, rekao je novinarima da je na groblju i na današnjim zadušnicama ista slika kao i za prošle zadušnice.

’’Iako uredno svake godine nadležnima dostavljamo zahteve da se groblje redovno čisti, i ove godine je deo groblja očišćen,a deo je zarastao u razno rastinje’’, rekao je Mitrović.

On je pozvao raseljene Srbe da ne izmeštaju posmrtne ostatke svojih srodnika, jer danas su radnici rekli novinarima da su jutros rođaci odneli posmrtne ostatke svog upokojenog srodnika u mesto gde oni danas žive.

Raseljena Prištevka, Verica Ristić je rekla za Betu da je ta porodica stara srpska porodica koja u Prištini živi oko 400 godina.

’’Ovde iza stare kapele su grobovi svih predaka moga supruga. Za prošle zadušnice sve je bilo tu. A,evo danas su ti grovovi oskrnavljeni. Porušeni su stari kameni spomenici. Takav kamen više ne može da se nađe. To je strašno vandalstvo’’, rekla je za Betu Ristićeva.

Pesnikinja, Radmila Todić Vulićević, raseljena Prištevka, rekla je da su na gradskom prištinskom groblju pored Srba sahranjeni i pripadnici drugih naroda.

Po njenim rečima ima tu i Rusa, katolika Albanaca koji se u poslednje vreme sahranjuju na posebnoj parceli, a tu je i novo jevrejsko groblje.

"Tu u centralnom delu nalazi se i spomen kosturnica učesnicima Velikog rata. Naš veliki solunac,Trajko Dimitrijević sedam godina se trudio da dobije od opštine 5 ari prostiora da bi napravio spomen kosturnicu svojim palim ratnim drugovima. Kao i spomenik zahvalnosti svojim saborcima, francuskim vojnicima. To je učinjeno 1984. kada su postavljena ta dva spomenika. Poslednjih godina vidimo da tu niču neki novi spomenici, kao što je sponemik nekom za nas nepoznatom austrijskom vojniku. Mi ne znamo ko je to postavio. A ove godine je nikao i jedan spomenik kao stena francuskim vojnicima, a da mi ponovo o tome ne znamo nista. Ali tu se viori zastava Francuske i mi se nadamo da je to ono prijateljstvo naših slavnih ratnika’’,rekla je novinarima Todić-Vulićević.

Zagorka Mirković je rekla za Betu da je i njena porodica starosedelačka prištinska porodica koja je posle sukoba raseljena u Niš.

’’Od raznog rastinja jedva smo sin i ja uspeli da priđemo grobu koji na sreću nije razrušen kao drugi oko njega. Sva sam izgrebana od raznog trnja. I pored svega vratila bih se jer u Drinskoj ulici u Prištini jos uvek je naša kuća, ali mi ne znamo ko sada živi u njoj. Vratili bi se ako bi situacija bila kao pre rata’’, rekla je za Betu Mirkovićeva.

I njen sin Aleksandar Mirković, koji je sa šest godina odveden u izbeglištvo, rekao je za Betu da bi se vratio u rodni grad ako bi uslovi za život bili isti kao u drugim evropskim zemljama.

Raseljeni prištinski Srbi iz Beograda rekli su za Betu da su obavešteni da u opštini Priština postoji spisak imena raseljenih Srba kao i zahtev za povratak u grad Prištinu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side