19.07.2019 | 16:20h ► 18:16h Beograd

Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku

Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku Foto: Beta / Armenija Zajmi Besević
Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Kosova kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

"Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", rekao je Haradinaj ministrima i novinarima nakon sednice Vlade Kosova u Prištini. On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora. "Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj.

Na odluku Haradinaja najpre je reagovala ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku koja je ocenila da "to nije pravda".

Haradinaj bi, kako je i sam najavio, trebalo da se tokom sledeće nedelje pojavi pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

Prvi put je ostavku podneo u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova.

Predsednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora nove Vlade. Taksa od 100 odsto koja je uvedena na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje na snazi do izbora nove vlade.

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Haradinajev advokat: Ramuš je heroj, pobedićemo i ovog puta

Advokat Arianit Koci ocenio je danas, povodom odluke njegovog klijenta Ramuša Haradinaja da podnese ostavku na mesto premijera zbog poziva da se kao osumnjičeni pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK, da je Haradinaj "heroj" i da će "kao i uvek do sada" izaći kao pobednik i iz ovog slučaja."Uvek je u istoriji bilo pojedinaca koji su nosili teret svih svojih ljudi. Mi ih zovemo heroji. Takav je Ramuš", rekao je Koci.

On je ocenio da Haradinaj odlukom da podnese ostavku "čuva dostojanstvo zemlje i naroda".

"Teško je za njega, teško za njegovu porodicu, ozbiljno za sve nas. Međutim, čak i u ovoj bici će pobediti", naveo je advokat.

Potpredsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri ocenio je da je poziv Specijalnog suda bio neočekivan, ali i dodao da će Haradinaj, kao i prvi put u Haškom tribunalu, "i pred ovim sudom dokazati čistotu borbe OVK".

Haziri je dodao da poziv Haradinaju dokazuje da bilo ko može biti pozvan da se pojavi pred tim sudom.

"Haradinaj je još jednom ostavio funkciju premijera. To je uradio u znak poštovanja prema svojoj zemlji, praveći razliku između sebe kao premijera i osumnjičenog", kazao je Haziri.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša ocenio je da je poziv Specijalnog suda za premijera Ramuša Haradinaja "ruganje državi Kosovo".

"Koliko puta Ramuš treba da svedoči da je nevin i da je rat OVK bio ispravan? Držite se Ramuše, Kosovo je s vama i u ovoj prilici", naveo je Beriša na društvenim mrežama.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Kosova kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.
 

autor: MIM izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side