Rama: Odnosi Srbije i Albanije napredovali u protekle dve godine
13.10.2016 Beograd

Rama: Odnosi Srbije i Albanije napredovali u protekle dve godine

Rama: Odnosi Srbije i Albanije napredovali u protekle dve godine Foto: Beta/Miloš Miškov
Premijer Albanije Edi Rama rekao je večeras u Beogradu da su odnosi Srbije i Albanije napredovali u prethodne dve godine.

"Neko me je podsetio da je uskoro dvogodišnjica incidenta s dronom. Prema vestima, novi balkanski rat je bio pred vratima Evrope. Stvari su se promenile. Sećam se Aleksandrovog (Vučića) izraza lica kada sam pomenuo Kosovo pre dve godine - mislio sam: umreće preda mnom", rekao Rama i doda da on i Vučić i danas imaju različite stavove, ali se bolje razumeju.

Rama je na promociji svoje knjige "Žrtvovanje" rekao da je na Balkanu veoma važan humor i izneo da Albanci i Srbi uvek razgovaraju posle skupova u Evropskoj uniji.

On je ispričao da je na svoj rođendan na jednom skupu EU tražio da mu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić peva, jer nema balkanske zabave bez muzike.

"Svi su mislili da će reći ne, ali Ivica je pitao koju pesmu", rekao je Rama.

Dodao je da države na Balkanu treba da bolje sarađuju i da time pokažu da su spremne za EU.

Albanski premijer je ocenio da je položaj Albanaca na jugu Srbije bolji i da je danas prvi put od njih čuo da imaju jasne znake da će im data obećanja biti ispunjena.

Knjiga “Žrtvovanje" govori o privatnom životu Rame dok je bio gradonačelnik Tirane, o vremenu kada nije planirao da se bavi politikom i o intimno teškim trenucima kao kada mu je sin oboleo.

Rama je rekao da je mislio da mu "nije suđeno" da postane političar.

"Nikada nisam mislio da će se ovo desiti. Ovo su stvari koje se dešavaju samo na Balkanu", rekao je Rama i dodao da ne veruje da će pisati knjigu o svom životu tokom premijerskog mandata, jer neke stvari koje je video i čuo, ne želi da podeli s javnošću.

Direktor "Samizdata B92", izdavača knjige "Žrtvovanje", Veran Matić rekao je da ta knjiga govori i o albanskoj kulturi i društvu.

To je "promišljanje aktuelne stvarnosti Albanije, regiona, sveta. Dobijamo i umetnika, političkog i društvenog aktivistu, gradonačelnika i dobijamo danas prmijera, ali njega nema u knjizi”, rekao je Matić.

On je rekao da je knjiga deo šireg projekta prevođenja albanskih pisaca na srpski kako bi se dva naroda bolje upoznala jer, kako je ocenio, "malo znamo jedni o drugima".

Na koricama knjige je crtež bombe, umetničko delo Mrđena Bajića, koji je bio Ramin prijatelj u Parizu, u vreme kada su bili mladi umetnici.

"Večerali smo s drugim umetnicima i Bajić je došao s vojničkom torbom i pridružio nam se. Jedan prijatelj je pitao šta je to i on je izvadio 'naoružanje' - umetnička dela od kojih je jedno na koricama knjige", rekao je Rama.

Rama je na promociji knjige govorio o raznim stvarima kroz koje je prolazio na početku političke karijere: o tome kako je njegova fotografija s nudističke plaže osvanula na naslovnim stranama novina, kako je tražio da mu se kupe sekire da iseče stubove jer je albanski telefonski provajder odbijao da ih skloni, kako ga je u životu motivisala baka koja mu je govorila da čovek može da pogreši, da uvek treba da bude svoj, ali da nikada ne sme da bude dosadan.

Promociji knjige prisustvovale su mnoge javne ličnosti, među kojima direktorka Fonda za humanitarno pravo Sonja Biserko, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side