Rajić: Radnicima nema ko da čuva decu
16.03.2020 Beograd

Rajić: Radnicima nema ko da čuva decu

Rajić: Radnicima nema ko da čuva decu Foto: Beta/Miloš Miškov
Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić rekao je da je jutros veliki broj radnika u firmama tražio da bude pušten kući jer nema ko da im čuva decu pošto su obdaništa zatvorena zbog pandemije virusa korona.


On je za Betu rekao da je to novi problem koji privredi u Srbiji stvara glavobolju jer njena struktura ne dozvoljava da jedan roditelj ostane kod kuće i čuva decu kao u Makedoniji.

"Još nema najave o otpuštanjima većeg broja radnika zbog nedostatka posla, a jedan od razloga je što su strani, a i domaći investitori obučavali fabričke radnike za određene poslove i zbog deficita stručne radne snage neće biti olakog otpuštanja", rekao je Rajić.

Dodao je da ako kriza potraje problem će osetiti i multinacionalne kompanije, pre svega ugostiteljske, ali i fabrike automobila, pa se već sada prave kratkoročni i dugoročni planovi o padu prihoda i neophodnom broju zapolenih, kao i slanju zaposlenih na prinudne odmore.

Istakao je da će i prihodi svetskih kompanija, ako kriza potraje dva-tri meseca, a Nemačka i Velika Britanija procenjuju da će vrh zdravstvene krize zbog virusa korona biti krajem maja, pasti do 25 odsto.

Kompanije čija roba u ovom trenutku nije neophodna, prema rečima Rajića, imaju problem sa velikim zalihama robe, a time i padom prihoda.

"Za firme u Srbiji je opasno i kada promet padne za pet šest odsto jer nemaju rezerve, a opterećene su kreditiam", rekao je Rajić.

Ukazao je da osim problema u poslovanju privrednici u ovom trenutku moraju da tragaju i za zaštitnom opremom jer ju je teško nabaviti zbog nestašice.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side