08.06.2019 Beograd

Radomirović odgovorio Brnabić: Gostujte na TV N1, vratite Savet za štampu

Radomirović odgovorio Brnabić:  Gostujte na TV N1, vratite Savet za štampu Foto: Medija centar
Predsednik Udruženja novinara Srbije(UNS) Vladimir Radomirović poručio je danas premijerki Ani Brnabić, jer se obratila ovom udruženju žaleći se da je jedna televizija zloupotrebila njene reči, da razgovara sa televizijom N1, gostuje na njoj i vrati Savet za štampu u Medijsku strategiju.

Radomirović je rekao da je odgovor na njeno pitanje šta da radi a da to ne bude povod za napad na nju i Vladu, da vrši pritisak na medije, lak, "kao što je lako utvrditi da N1 nije poštovao osnovna pravila novinarstva".

"Mogli ste da uputite demanti, da se obratite sudovima časti udruženja novinara, ili da, ako je vest objavljena i na sajtu N1, pošaljete žalbu Savetu za štampu", odgovorio je Radomirović, saopštio je UNS.

On je naveo da se nedavno  Кomisiji za žalbe Saveta za štampu obratio i ministar Vladan Vukosavljević, "pokazavši da ima poverenje u sud" ovog tela, pa "tim više nas čudi što je Vaš kabinet izbacio pominjanje Saveta za štampu iz nacrta Medijske strategije bez obrazloženja i bez konsultovanja sa radnom grupom koja je pisala taj nacrt".

On je premijerku pozvao da omogući da Vlada usvoji Medijsku strategiju u kojoj će Savet za štampu imati značajnu ulogu, navodeći kako veruje da posle ove situacije u kojoj se našla "bolje razume zašto je važno da izvršna vlast podrži dalje jačanje tog tela i poštovanje etičkog kodeksa novinara".

"Osnovna obaveza svakog političara, a pre svega onog ko je na vlasti, jeste da trpi kritiku medija. Ako niste spremni da trpite kritiku, onda politika možda nije posao za vas. Pod kritikom ne podrazumevam izmišljanje pitanja i 'lepljenje' odgovora na sasvim druga pitanja, što se ovog puta desilo i što N1 naziva greškom", rekao je Radomirović.

"Ipak Vas pozivam da prihvatite poziv te televizije i gostujete u njihovim emisijama, jer je reč o jedinoj televiziji koja kritikuje rad Vaše vlade i zato što je važno razgovarati s onima koji drugačije misle, čuti njihovu argumentaciju i voditi dijalog", poručio je Radomorović.

"Stanje neprestanog sukoba", naveo je Radomirović, "može nas sve dovesti do grešaka koje, za razliku od ove koju je napravio N1, neće biti moguće ispraviti".

On je rekao i da u pismu koje je uputila UNS-u Brnabić nije navela na koju televiziju misli ali je pretpostavljeno da je reč "o N1, s obzirom na činjenicu da je to jedina televizija sa velikom gledanošću koja kritikuje njenu vladu i da su državni organi u stalnom sukobu sa njom".

"U međuvremenu je naša pretpostavka potvrđena pošto se uredništvo N1 izvinilo zbog 'greške u vestima' u vezi sa Vašom izjavom i pozvalo Vas da prekinete ignorisanje te televizije i počnete da gostujete u njihovim emisijama", naveo je Radomirović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.06.2019, 07:45h kaaakooo...

    "Radomirović odgovorio Brnabić: Gostujte na TV N1, vratite Savet za štampu..." ...- Pa, kaaakooo da gostuje na TV N1, kaaakoooo kad su oni AMERIČKA TELEVIZIJA...

  • 9.06.2019, 09:30h Данко Б. Марин

    Брнабићкине речи су увек комичне - кад она жели да су озбиљне: она их лично ЗЛОУПОТРЕБЉАВА! :-)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side