Radojičić (Ne davimo Beograd) najavio akciju Borba za čist vazduh u blizu 20 gradova u Srbiji
03.02.2020 Beograd

Radojičić (Ne davimo Beograd) najavio akciju Borba za čist vazduh u blizu 20 gradova u Srbiji

Radojičić (Ne davimo Beograd) najavio akciju Borba za čist vazduh u blizu 20 gradova u Srbiji Foto: Medija centar Beograd
Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Vladimir Radojičić najavio je danas akciju "Borba za čist vazduh" koja će se održati u blizu 20 gradova u Srbiji u sredu, 5. februara.

Radojičić je kazao novinarima u Medija centru da će se skup u Beogradu održati ispred Skupštine grada u 18 časova i da će učesnici skupa "uputiti jasnu poruku da ne žele da slušaju o radnoj grupi već da žele konkretne mere".

On je naveo podatke Agencije za zaštitu životne sredine prema kojima su u Valjevu 170 dana PM10 čestice bile iznad dozvoljene granice tokom 2018. godine, u Boru 166 dana, dok je u Užicu taj broj iznosio 154 dana.

U Beogradu su 132 dana PM10 čestice u vazduhu bile iznad dozvoljene granice.

Radojičić je rekao da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima vazduha.

Prema njegovim rečima, krajem januara 2018. godine ta inicijativa predala je masku gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i zahtev da se zatraži hitna sednica sa jednom tačkom dnevnog reda, o konkretnim merama koje bi ublažile posledice zagađenja vazduha.

"Prošlo je više od tri meseca kada smo i ponovo gradu Beogradu i Vladi Srbije uputili zahtev sa konkretnim merama dugoročnim i kratkoročnim kako da se reše ove posledice zagađenja vazduha. Nikada nismo dobili odgovor", kazao je Radojičić.

Aktivisti Lokalnog fronta Valjevo, Lokalnog fronta Kraljevo i "Crvenih Bedževa" iz Smedereva složili su se da lokalne vlasti ne preduzimaju dovoljno mera za sprečavanje zagađenosti vazduha.

Prema njegovoj najavi, akcije će se sprovesti u Valjevu, Smederevu, Kraljevu, Subotici, Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Užicu, Inđiji, Vlasotincima, Pančevu, Kosjeriću, Nišu, Kuli, Raškoj i Apatinu.

Radojičić je dodao da su se akciji pridružili i Gornji Milanovac, Požarevac i Zrenjanin.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side