Radnici Zastava kamiona protestovali zbog neisplaćenog duga za plate od oko 200 miliona dinara
23.01.2020 Kragujevac

Radnici Zastava kamiona protestovali zbog neisplaćenog duga za plate od oko 200 miliona dinara

Radnici Zastava kamiona protestovali zbog neisplaćenog duga za plate od oko 200 miliona dinara
Radnici kragujevačke fabrike "Zastava kamioni" u stečaju protestovali su danas ispred Skupštine grada nezadovoljni zbog neispunjenih obećanja iz Ministarstva privrede da će biti rešen njihov problem neisplaćenih zarada.

Oko 550 radnika potražuje 162 miliona dinara za zarade i 44 miliona za sudske troškove.

Posle prošlogodišnjih protesta i razgovora u Ministarstvu privrede "kamiondžije" su se odrekle kamata u iznosu od 100 miliona dinara.

Bivši radnici "Zastava kamioni" sada očekuju naplatu dugovanja po dva osnova, kroz stečajni postupak kao i po Protokolu iz 2009. godine kojim se Vlada Srbije obavezala da namiri sve dugove prema "Zastavinim" radnicima.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milojko Popović je rekao da su od septembra prošle godine u više navrata vođeni razgovori sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Draganom Stevanovićem, a uprkos njegovim uveravanjima problem isplate zarada tim radnicima još nije rešen.

Sva ta potraživanja, kako je rekao Popović, priznata su i potvrđena u stečajnom postupku koji je nad fabrikom otvoren 2018. godine.

Na protestu je izraženo i nezadovoljstvo zbog "sporosti rada stečajnog upravnika i njegove nebrige da zaštiti imovine fabrike".

Bivši radnik "Zastava kamiona" Milić Mićić je rekao da je prema saznanju iz Privrednog suda stečajni upravnik popisao samo mali deo imovine fabrike koja se, kako je rekao, procenjuje na tri do 3,5 milijarde dinara.

Prema rečima Mićića, radnici traže od stečajnog upravnika da zaštiti imovinu "Zastava kamiona".

Na protestu se čulo da se imovina fabrike koristi za potrebe drugog preduzeća koje je država formirala 2017. godine, "Zastavu terenska vozila" (Zastava tervo).

Fabrika je podeljena 2017. godine, kada je formirana "Zastava tervo", a "Zastava kamioni" su radili sve do stečaja 2018. godine. Milić je rekao da je petoro odgovornih lica iz "Kamiona" prešlo je u "Tervo" i nastavilo da raspolaže imovinom "Kamiona" koja je četiri puta veća od imovine koja je izdvojena za "Zastava tervo".

U Privrednom sudu je Beti danas rečeno da su predstavnici radnika "Zastava kamioni" posle današnjeg protesta izrazili usmenu primedbu na rad stečajnog upravnika.

Stečajni sudija ih je uputio na podnošenje pisanog podneska o primedbama kako bi se i formalno zahtevalo izjašnjavanje stečajnog upravnika o njima.

Bivši radnici "Zastava kamiona" najavili su protest i za sutra u 11 sati ispred zgrade gradske uprave na koji će pozvati i stečajnog upravnika da im objasni dokle se stiglo u postupku i šta je sa imovinom "Kamiona".

Rečeno je da će posle sutrašnjeg protesta radnici napraviti kraću pauzu da daju priliku nadležnima da reše problem.

Ukoliko ne bude bilo rezultata, kako je najavljeno, sledeći potez biće odlazak za Beograd.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side