Radnici Trepče protiv kosovskog zakona (FOTO)
19.01.2015 Zvečan

Radnici Trepče protiv kosovskog zakona (FOTO)

Radnici Trepče protiv kosovskog zakona (FOTO) Foto: Tanjug
Radnici "Trepče" sa severa Kosova na protestima koji su danas održani u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić odbacili su predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva te kompanije u javno preduzeće.

Na protestu u Rudaru, kod Zvečana, predstavnici radnika poručili su da pitanje "Trepče" treba pod hitno staviti na dnevni red razgovora u Briselu.

Predsednik Sindikata radnika "Trepče" Dušan Dragović rekao je da sindikalci u potpunosti odbacuju predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva i organizovanja ove kompanije kao javno preduzeće.

On je rekao da je neshvatljivo da kosovska vlada predlaže zakon o promeni vlasničke strukture "Trepče", a da prethodno nije zatražila ni mišljenje sindikata, menadžmenta i lokalne samouprave na ovom području.

"Predlažemo da se pod hitno u Briselu stavi na dnevni red pitanje imovine privrednih subjekata i pitanje promene vlasništva i načina organizovanja 'Trepče - sever' ", rekao je Dragović.

On je podsetio da sindikat predstavlja 3.300 zaposlenih radnika "Trepče" na severu Kosova, a koji obezbeđuju egzistenciju za 20.000 članova njihovih porodica.

"Sa ovog mesta jasno i glasno poručujemo svima ako se ne prihvate argumenti i stavovi Vlade Srbije preduzećemo dalje korake i upotrebiti sva pravna i demokratska sredstva za ispunjenje naših zahteva", kazao je Dragović.

Očekujemo da će Vlada Srbije u što kraćem roku kroz predstojeće razgovore sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice naći rešenje koje obezbeđuje leganost vlasničke strukture, privrednih subjekata i ove kompanije i preduzeti konkretne mere za uspostavljanje političke i ekonomske ravnopravnosti svih zajednica na ovom prostoru, rekao je Dragović.

Na protestu u Rudaru radnicima "Trepča" pridružili su se i zaposleni u drugim javnim preduzećimna iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, kao i građani.

Magistralni put Leposavić - Prština kroz Rudare za vreme trajanja protesta bio je blokiran za saobraćaj.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side