Radikali zatražili da Vlada povuče predlog zakona o švajcarcima
23.04.2019 Beograd

Radikali zatražili da Vlada povuče predlog zakona o švajcarcima

Radikali zatražili da Vlada povuče predlog zakona o švajcarcima Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS
Poslanica Srpske radikalne stranke (SR) Vjerica Radeta zatražila je danas da ministar finansija Srbije pripremi novi Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim farancima koji će obuhvatiti sve korisnike ili da povuče sadašnji predlog iz rasprave u Skupštini Srbije.

Ona je u raspravi u Skupštini Srbije o amandmanim na Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima rekla da je "vlast dužna da novac iz budžeta poreskih obveznika troši pažnjom dobrog domaćina" i upitala iz kojih sredstava će se obezbediti novac za pokriće dela troškova građana koji su zaduženi u švajcarcima pod uslovom da se usvoji predloženi zakon.

"Mi ne znamo kako trošite novac iz budžeta jer godinama nije podnet završni račun", rekla je Radeta.

Dodala je da bi rešenje za građene koji su korisnici pozajmica u francima trebalo da u dogovoru sa bankama traži guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ali da "ona čuva svoja leđa i ne želi da kvari odnos sa bankama".

Mali je istakao da vlast, pažnjom dobrog domaćina, vodi računa o svakom dinaru, zbog čega je već treću godinu za redom suficit u republičkom budžetu koji za prvi kvartal ove godine iznosi 15,8 milijardi, da je sadašnja vlast smanjila javni dug, nezaposlenost i da će ove godine povećati plate i penzije.

On je, obraćajući se Radeti, rekao da ako želi završni račun može da vidi na sajtu Državne revizosrske institucije (DRI) za 2017. godinu i da se radi za 2018. godinu.

"Problem zaduženih u švajcarcima ne može niko da reši, osim države, pa je u dogovoru sa udruženjem tih građana i bankama doneto kompromisno i najbolje rešenje", rekao je Mali, ali nije odgovorio kako će se obezbediti novac za pokriće dela troškova zaduženih u švajcarcima pod uslovom da se usvoji predloženi zakon koji predviđa da deo tih izdataka snosi država, oko 11,7 milijardi dinara, a deo banke.

Istakao je da oni građani koji su otplatili kredit u švajcarcima i nisu obuhvaćeni predlogom zakona mogu da pokrenu sudski spor.

Radeta je zatražila od Malog da povuče rečenicu o završnom računu i da "pročita zakone koji predviđaju da se zakon o završnom računu razmatra u Skupštini, umesto što se može naći na sajtu DRI".

"Jeste li čuli da Skupština usvaja završni račun i da ga nema dok ga ne usvoji", rekla je Radeta ministru finansija.

Insistirajući na odgovoru kada će Ministarstvo finansija podneti predloge završnih računa bar za protekle dve godine poslanik SRS Milorad Mirčić je rekao da sadašnja vlast ne treba da se poziva na problem što od 2003. godine nije bilo završnih računa.

"Vi uvek imate rezervni temu i pričate kako je problem što ne znate kako se novac trošio od 2003. do 2007. godine. Gde su završni računi od 2012. godine od kada vi snosite svu odgovornost", rekao je Mirčić.

Dodao je da se "vlast ostavi priče o Đilasu kao lopovu, jer ako jeste, zašto nije uhapšen".

"Ne zamajavajte javnost tim pričama, kada će Vlada izaći sa predlogom završnog računa za prošlu godinu", rekao je Mirčić.

Ministar finansija je kazao da će se potruditi da u "što kraćem roku vidi kakvo je stanje sa završnim računima za prethodne godine i da će izaći pred poslanike sa predlogom, možda objedinjenim za završne račune za više godina".

Samostalni poslanik Miladin Ševalić kazao je da je ostvaren suficit u budžetu, između ostalog i zato što nisu izmirene sve obaveze prema poljoprivrednicima ni za 2017. godinu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side