Radikali traže ponavljanje izbora za koje kažu da su najneregularniji u poslednjih 30 godina
02.07.2020 Beograd

Radikali traže ponavljanje izbora za koje kažu da su najneregularniji u poslednjih 30 godina

Radikali traže ponavljanje izbora za koje kažu da su najneregularniji u poslednjih 30 godina Foto: Beta / Milan Obradović
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj zatražio je danas ponavljanje izbora održanih 21. juna za koje je kazao da su najneragularniji u poslednjih 30 godina i da ne odražavaju pravo mišljenje građana Srbije.

"Rezultati ovih su oktroisani tako da je učešće najvećeg broja lista rezultiralo jednopartijskim parlamentom. Parlament nastao iz ovih izbora ne odražava pravo mišljenje građana Srbije. (...) Mi smo dobili parlament u kojem neće biti demokratske rasprave ni po jednoj suštinskoj temi po građane Srbije", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare.

Ocenio je da su izbori održani u "ambijentu koji ne podseća na demokratski", sa 14 izbornih lista koje, kako tvrdi, nisu same sebi prikupile potpise za kandidaturu na izborima a služile su samo da "prave gužvu na biračkom listiću" i "uzurpiraju prostor" za predstavljanje stranaka koje su se samostalno kandidovale.

Govoreći o nepravilnostima tokom izbornog procesa, Šešelj je kazao da su Republička izborna komisija (RIK) i Vlada Srbije krajem prošle godine sproveli obuku istruktora stalnog sastava biračkih odbora, ali da je zapisnike biračkih odbora na određenim biračkim mestima 21. juna potpisivalo samo jedno lice, ili su bez potpisa.

"Po prvi put su zabeležene nepravilnosti na biračkim mestima kao što su potpis samo jednog lica na zapisnik o radu biračkog odbora, glasanje nakon osam časova kada glasanje treba da se završi i ponavljanje izbora na pojedinačnim biračkim mestima kao juče na više od 230 mesta", naglasio je on.

Rekao je da će se zbog neregularnosti SRS obratiti Ustavnom sudu nakon što završi sa prikupljanjem materijala.

"Tražimo nove izbore koji bi povratili, ili pokušali da povrate demokratiju, pluralizam i parlametarizam u Srbiju. Mislimo da nikome ne sme da bude cilj, i nije u interesu građana Srbije, da se nakon 30 godina vraćamo u jednopartijski sistem", naglasio je Šešelj.

Srpska radikalna stranka na održanim izborima nije prešla izborni cenzus od tri odsto.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side