Radikali traže da Vlada Srbije finansira štampanje sabranih dela Petera Hadkea
12.12.2019 Beograd

Radikali traže da Vlada Srbije finansira štampanje sabranih dela Petera Hadkea

Radikali traže da Vlada Srbije finansira štampanje sabranih dela Petera Hadkea Foto: Beta/AP/(Anders Wiklund/TT News Agency
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je danas predsednicu Vlade Srbije i nadležne ministre zašto još nisu prihvatili inicijativu te stranke o štampanju sabranih dela nobelovca Petera Hadkea koja bi potom bila prodavana po povoljnijoj ceni građanima, a kompleti poklonjeni školskim bibliotekama.

On je kazao da Ana Brnabić i ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar prosvete Mladen Šarčević moraju što pre da reaguju i angažuju najbolje izdavačke kuće i izdvoje sredstva ako ne druga onda iz budžetskih rezervi i pokažu zahvalnost velikom srpskom prijatelju.

Šešelj je kazao da se protiv Handkea podigla "kuka i motika nepismenih i polupismenih srpskih neprijatelja i ljudi koji uopšte ne čitaju knjige" i podsetio da se protestovalo u Stokholmu tokom dodele Nobelove nagrade, a da mu je zabranjen dolazak u Sarajevo i Prištinu.

"Sada je pravi trenutak da Srbija izrazi zahvalnost i Vlada na sebe preuzme, pogotvo ova dva nadležna ministra, da se uzme novac iz budžetskih rezervi, ako nema drugačijeg načina i da se angažuju najbolje izdavačke kuće, Službeni glasnik, Zavod za izdavanje udžbenika i Srpska književna zadruga, da se angažuju najbolji prevodioci sa nemačkog jezika i u roku od dva do tri meseca prirede celokupna dela za štampu", rekao je Šešelj.

On je u Skupštini Srbije tokom postavljanja pitanja kazao da bi Vlada trebalo da svim bibliotekama osnovnih i srednjih škola pokloni određen broj kompleta, a ostalo da bude pristupačno svim građanima po povoljnim cenama.

"Dakle nikava zarada nas ne interesuje, nego da Handke dobije solidan honora, a da knjige budu po pristupačnoj ceni dostupne građanima i da čuvaju knjige. Time bi Srbi demonstrirali svoju zahvalnost i pokazali drugim prijateljima da ne zaboravljaju pomoć koju su joj pružali u najtežim danima, ljudima koji su imali hrabrosti da svetskom javnom mnjenju kažu da Srbi nisu zločinci ni krivci za rat, već žrtve zapadnjačke propagande", rekao je Šešelj.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković u sklopu postavljanja pitanja govorio je o opoziciji te pitao je MUP imaju li saznanja o navodima da je nedavno uhapšeni sa 77 kilograma droge Mladen Novaković Tocilo kum lidera Dveri Boška Obradovića.

Povodom tribine u Briselu na kojoj su o izbornim uslovima u Srbiji govorili predstavnici Saveza za Srbiju, Marković je kazao da su "tužna ekipa" koja "opanjkava svoju državu i narod", te pitao u čijem trošku su otputovali.

Poslanici su posle toga počeli razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side