Radić: Veća borbena gotovost smanjuje vreme reagovanja VS
12.05.2015 Beograd

Radić: Veća borbena gotovost smanjuje vreme reagovanja VS

Radić: Veća borbena gotovost smanjuje vreme reagovanja VS Foto: prtscr ytb
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da najavljeno podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije ima za cilj da se jedinice oružanih snaga dovedu u stanje u kojem, u što kraćem roku od izdavanja naređenja, mogu da izađu na teren i obave zadatak.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da se jedinice Vojske Srbije nalaze u različitom stanju gotovosti i popune koja je prilagođena mirnodopskim uslovima i da se, prema procenama rizika i bezbednosne situacije, usvajaju različite mere ili dovode pojačanja. Radić je dodao da je tačan obim mera koje se primenjuju u takvoj situaciji "poverljiv i da mora i da ostane poverljiv".

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je juče, u bazi Cvore u Kopnenoj zoni bezbednosti, da je povodom sukoba u Makedoniji Vojska Srbije podigla nivo borbene gotovosti i da su snage bezbednosti Srbije spremne da odgovore na sve izazove koji bi, eventualno, ugrozili teritorijalni suverenitet i integritet Srbije i njenih građana. Radić je ocenio da bi, u ovom trenutku i zbog činjenice da se sukob nije odigrao na teritoriji Srbije, čak i delimična mobilizacija snaga Vojske Srbije bila suvišna.

"U hipotetičkom nepovoljnom scenariju možda bi moglo da se razmisli o tome da se jedinice popune obveznicima nekih specijalnosti koje su potrebne da se te jedinice, čije je funkcionisanje sada prilagođeno mirnodopskim uslovima, u potpunosti dovode u situaciju da mogu da izvrše sve zadatke. Ali mislim da sada nema indikatora koji bi ukazivali na takav razvoj događaja", rekao je Radić.

On je rekao da se u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Makedoniji već nalaze jedinice iz Četvrte brigade Kopnene vojske, koje su i do sada radile svoj posao i kojima su na ispomoć, kroz planirane rotacije, i do sada dolazili vojnici i oficiri iz drugih delova Srbije.

Govoreći o bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti, Radić je rekao da će ljudstvo koje je tamo smešteno povećati budnost, pod pretpostavkom da može doći do napada iz zaseda prilikom patroliranja ili pokušaja upada terorista.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side