Radić: Napad na Siriju ograničena akcija, nema novih napada
14.04.2018 | 09:57h ► 10:10h Beograd

Radić: Napad na Siriju ograničena akcija, nema novih napada

Radić: Napad na Siriju ograničena akcija, nema novih napada Foto: prtscr
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da ne očekuje nove raketne napade na Siriju, obzirom da je napad najavljen kao "ograničena akcija".

 

 


"To je bila ograničean akcija, koja je trajala oko 50 minuta gde su ciljevi bombardovani sa brodova, podmornica i aviona i to je bio početak i kraj napada na Siriju", rekao je Radić za agenciju Beta.

On je istakao da je napad na Siriju "politički i medijski motivisana akcija", koja nema dodirnih tačaka sa opravdanjem da je u toj zemlji upotrebljeno hemijsko oružje.

"Činjenica je da je Amerika marginalizovana na Bliskom istoku i ona želi da se ponovo pita za sukob u Siriji", rekao je Radić.

Dodao je da se učešće Velike Britanije treba tumačiti kao tradicionalanu podršku SAD, dok Fracuska nije htela da bude isključena iz odlučivanja kao bivši kolonijalni gospodar Sirije.

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su noćas napade na nekoliko lokacija u Siriji posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Rusko ministarstvo je saopštilo jutros da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila veliki broj tih ispaljenih raketa.

 

Vladislav Jovanović: Napad na Siriju je politički napad na Rusiju

Bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova i ambasador Vladislav Jovanović izjavio je danas da je raketni napad na Siriju, zapravo politički napad na Rusiju.

"To je istovoremeno i poruka ruskim saveznicima da Rusija nije baš moćna sila zaštitnica, kako bi se umanjila njena kredibilnost", rekao je Jovanović za RTS.

On je kazao da ne očekuje da će velike sile u Ujedinjenim nacijama doći do zajedničkog stava o vazdušnom napadu na Siriju.

Prema njegovom mišljenju, Rusija će najverovatniej tražiti stručno mišljenje organizacije UN koja se bavi kontrolom hemijskog naoružanja.

"Ići će se ka tome da se stvar prepusti stručnjacima, a ne političarima", ocenio je Jovanović.

On je kazao da se situacija u Siriji smirila i da će rešenje zavisiti i od Turske koja, prema njegovim rečima "u ovom trenutku ne može da se zaobiđe".

"Pozdravljamo ovu operaciju koja je čin savesti celog čovečanstva pred napadima u Dumi za koji sve govori da su delo sirijskog režima", saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side