Pupovac: Sa Vučićem imam odnose kakvi su mogući i potrebni
13.08.2020 Beograd

Pupovac: Sa Vučićem imam odnose kakvi su mogući i potrebni

Pupovac: Sa Vučićem imam odnose kakvi su mogući i potrebni Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) iz Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima "odnose kakvi su mogući i potrebni".


"To je rezultiralo različitim oblicima pomoći srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a nadam se će rezultirati i novim koracima u odnosima između Srbije i Hrvatske", rekao je Pupovac na novi broj beogradskog Nedeljnika.

Govoreći o napisima u srpskim tabloidima, on je rekao da ih je "bolje ne čitati". "Oni ne stvaraju prostor za slobodnu i otvorenu političku raspravu koja je potrebna u odnosima između Srbije i Hrvatske, kao i odnosima među samim Srbima, bili oni izvan Srbije ili u Srbiji. Za to je potrebna drugačija medijska odgovornost, drugačija medijska pismenost", naveo je Pupovac.

On je, na pitanje treba li Srbi u Hrvatskoj da donose samostalne odluke ili u dogovoru sa Beogradom, rekao da "nema potrebe za tim da nas neko iz Beograda mentorira, a još manje da nas neko za to optužuje kao što to čine neki iz Zagreba".

"Isto tako nema potrebe da nas neko iz Zagreba patronizira i da se neko iz Beograda boji da će se to dogoditi. Tri decenije gradimo politiku graditelja mostova između Zagreba i Beograda a ne rušitelja tih mostova", rekao je Pupovac.

Kako je naglasio, za to je potrebna kako vlastita glava tako i uvo "Zagreba i Beograda".

On je rekao i da se nisu pokajali što je potpredsednik SDSS i poslanik Hrvatskog sabora Boris Milošević 5. avgusta otišao na obeležavanje "Oluje" u Kninu.

"Samo smo uvereniji da je podneo veliku žrtvu za to da se ono što se nije dogodilo u proteklih 25 godina dogodi pred njim: da obeležavanje ’Oluje’ ne bude izvor za nove strahove i proizvođenje netolerancije prema Srbima, da se iskaže empatija za srpsko stradanje, da se osude zločini počinjeni prema njima i da se pozove na njihov ravnopravan i dostojanstven život te da se svi koji to žele pozovu da žive u Hrvatskoj", naveo je Pupovac.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side