Psiholozi i psihijatri: Ministarstvo kulture omalovažava struku
17.10.2020 Novi Sad

Psiholozi i psihijatri: Ministarstvo kulture omalovažava struku

Psiholozi i psihijatri: Ministarstvo kulture omalovažava struku
Grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja optužila je danas Ministarstvo kulture da "omalovažava struku".

"Iz odgovora na naše saopštenje, vidi se omalovažavanje struke, kao i potreba za otvaranjem novog konflikta i polemike o umetnosti. To nije naša namera i na to nećemo odgovarati. Molimo predstavnike Ministarstva da preuzmu odgovornost u skladu sa svojom ulogom u državi i društvu, da upute izvinjenje javnosti i da povuku diskriminatorne izjave", piše u saopštenju.

Iz te grupe podsećaju da su u prethodnom saopštenju naveli da osuđuju zloupotrebu kvalifikacija poput "patologija i devijacija svesti", te "podzemlje ljudskog duha", koje je navelo ministarstvo.

"Upotrebom takvih termina i njihovim uplivom u javni diskurs institucija i političara, čemu svedočimo već duže vreme, čini se ogromna šteta i stigma osobama koji žive sa mentalnim teškoćama, naštećuje se ugledu struka koje se bave fenomenima mentalnog zdravlja i šalje se negativna poruka i slika o načinu na koji se osobe mogu diskreditovati putem zloupotrebe psiholoških i psihijatrijskih fenomena", navodi se u saopštenju.

Slično saopštenje ova grupa psihologa i psihijatara poslala je i juče, a oni su pokrenuli i peticiju za osudu saopštenja Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture pozvalo ih je danas da obaveste javnost kako su se pretvorili u organ jezičkog nadzora i da, "ako im supervizori dopuštaju", objave spisak kolokvijalnih izraza koji se po njihovom stručnom stanovištu smeju koristiti u govoru ili u književnom izrazu, te da navedu pisce (Dostojevski, Šekspir, Andrić i drugi) koje bi zbog zloupotrebe 'stručnih izraza' trebalo cenzurisati ili osuditi", navelo je Ministarstvo u saopštenju za javnost.

"Smatramo, kao struke posvećene mentalnom zdravlju, da su kvalifikacije kao 'patologija i devijacija svesti', kao i 'podzemlje ljudskog duha' u potpunosti neprimerene", naveli su inicijatori peticije.

Oni su dodali da se korišćenjem takvih reči čini ogromna šteta osobama koji žive sa mentalnim teškoćama, zbog čega su pozvali nadležne da preuzmu odgovornost i da povuku svoje izjave, te da u budućnosti ne čine slične greške.

Saopštenje su potpisali psihološkinje Jana Damjanov, Vedrana Mirković, Bojana Bodroža, Tijana Karić, Nela Geratović, Marija Volarov, Jelena Vukičević, Marija Rosandić, Ines Ezgeta, Rahela Lanji, psiholog Mladen Ćeran, psihoterapeutkinje Lidija Vasiljević, Ksenija Forca, Dragana Đukić, Valentina Kovač, socijalna radnica Anđelka Prvulović, psihijatrica Ivanka Dunjić, psihodramske savetnice pod supervizijom Andrea Forca i Nevena Simić, psihodramska psihoterapeutkinja u edukaciji, pod supervizijom Mina Mišković.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side